23.07.2019 Beograd

Carić: Srbija je na dobrom putu da u naredne tri godine dobije investicioni rejting

Carić: Srbija je na dobrom putu da u naredne tri godine dobije investicioni rejting Foto: pixabay
Predsednik Izvšnog odbora Erste banke Slavko Carić je ocenio da je Srbija na dobrom putu da u naredne tri godine dobije investicioni rejting.

"Uzevši u obzir svetska makroekonomska kretanja, rezultate sprovedene fiskalne konsolidacije i posvećenost budžetskoj disciplini, niže troškove zaduživanja koji su ostvareni u prethodnom periodu, stabilan kurs dinara podržan prilivom stranih direktnih investicija i nisku stopu inflacije, mislim da smo na dobrom putu da agencije S&P, Fitć i Moody′s podignu rejting Srbije na nivo investicionog u naredne tri godine", naveo je Carić na svom blogu.

Dodao je da takav rejting Srbija zaslužuje po svim svojim makroekonomskim parametrima.

"Kako bismo nastavili da se krećemo ka tom cilju, važno je da u narednom periodu dalje povećamo udeo dinarskih u ukupno emitovanim državnim hartijama od vrednosti i još više iskoristimo kapacitete i povoljan trenutak za zaduživanje na inostranim tržištima putem emisija evroobveznica u evrima (tražnja investitora na prethodnoj emisiji je višestruko nadmašila ponudu)", naveo je Carić.

Dodao je da je takođe potrebno da se fokus primarnih emisija zadrži na dugoročnim obveznicama, što je važno za uključenje u globalne indekse, ali i za produženje prosečne preostale ročnosti dinarskog dela javnog duga".

Po njegovim rečimo za podizanje rejtinga zemlje neophodno je da se nastavi razvoj domaćeg tržišta kapitala uz poseban fokus na stvaranje stimulativnog okruženja za unapređenje tržišta korporativnih obveznica, kao i stvaranje regulatornog okvira za emisije pokrivenih obveznica poslovnih banaka.

Primer Hrvatske, kako je podsetio Carić, pokazuje da je rad na unapređenju tržišta kapitala i njegovom usklađivanju sa EU regulativom itekako bio prepoznat prilikom nedavnog dodeljivanja investicionog rejtinga.

"Ako se Ministarstvo finansija bude vodilo ovim principima, mogli bismo da ostvarimo još bolje efekte na bilans uspeha naše zemlje, da pokažemo da smo čvrsto posvećeni i da smo na dobrom putu da dobijemo investicioni rejting. Sve to bi se višestruko povoljno odrazilo na budući privredni rast ekonomije Srbije", ukazao je Carić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Antić: U Bugarskoj počela izgradnja gasovoda prema Srbiji Antić: U Bugarskoj počela izgradnja gasovoda prema Srbiji

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić obišao je danas, sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, radove na teritoriji opština Iskar, Kneža i Orjahovo, koji predstavljaju početak izgradnje dela gasovoda prema bugarsko-srpskoj granici.

 • Hrvatska ulazi u bitku za Folksvagenovu fabriku Hrvatska ulazi u bitku za Folksvagenovu fabriku

  Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrednu više od milijarde evra, koliko nemački proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen) planira da uloži u svoju novu fabriku, piše Večernji list.

 • Evro danas 117,64 dinara Evro danas 117,64 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,6452 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Put Kragujevac - Batočina mora biti završen u martu 2020. Mihajlović: Put Kragujevac - Batočina mora biti završen u martu 2020.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je u razgovoru sa učesnicima u projektu izgradnje puta Kragujevac-Batočina rekla da očekuje da ta deonica bude završena do kraja marta 2020. godine.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side