Atanacković: Prognoza o padu BDP u Srbiji od jedan do dva odsto je suviše optimistična
22.05.2020 Beograd

Atanacković: Prognoza o padu BDP u Srbiji od jedan do dva odsto je suviše optimistična

Atanacković: Prognoza o padu BDP u Srbiji od jedan do dva odsto je suviše optimistična Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je danas da je suviše optimistična prognoza da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji biti jedan do dva odsto.

"U situaciji kad zapadnoevropske zemlje prognoziraju pad od osam-devet odsto, ne verujem da u Srbiji pad BDP neće biti veći od dva odsto", rekao je Atanacković za Betu.

Predstavnici Vlade Srbije ocenili su da BDP neće pasti više od dva odsto, a predsednik države Aleksandar Vučić smatra da će se zadržati isti nivo i da neće biti pada. Za ovu godinu projektovana je stopa rasta od četiri odsto.

Atanacković je ocenio da je od 15. marta mnogo više radnika ostalo bez posla od njih 2.000 koliko pokazuje statistika.

Dodao je da nisu evidentirani radnici koji su ostali bez posla a radili su preko agencija i na ugovore o povremenim i privremenim poslovima.

On je rekao da će se realno stanje videti početkom juna kada bude pri kraju državna dotacija od po tri minimalne zarade za radnike malih i srednjih preduzeća i kada se vidi da li će se vratiti tražnja robe.

"Ne verujem da će nemačka automobilska industrija početi odmah da radi punom parom od čega zavisi i rad domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom delova za tu industriju", rekao je Atanacković.

Dodao je da ni nabavka repromaterijala za domaću industriju neće teći prvih meseci u punom kapacitetu i da će posebno biti otežana iz Italije.

Atanacković je rekao da stanje pojedinih firmi najbolje pokazuje to što su predlagale radnicima da pola minimalca od državnih dotacija poklone firmi za plaćanje poreza i doprinosa, a da za to vreme zbog smanjenog obima posla sede kod kuće.

Istakao je da to nisu česti slučajevi i da se takav dogovor sprovodi kada je u obostranom interesu i radnika i poslodavca, kao i da se za tim rešenjem poseže kada nema drugog rešenja.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side