11.03.2016 Novi Sad

Bajatović: Transport gasa kroz Ukrajinu biće prekinut 2019.

Bajatović: Transport gasa kroz Ukrajinu biće prekinut 2019. Foto: Medija centar
Direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da će 2019. sigurno doći do prekida transporta gasa kroz Ukrajinu i da će tada Srbija sigurno ostati bez najvažnijeg pravca snabdevanja tim energentom.


On je na Regionalnoj konferenciji "Energetske perspektive i efikasnosti" kazao da na odlučnost Rusije da prekine transport gasa kroz Ukrajnu ukazuju i podaci obveštajne zajednice.

Prema njegovm rečima, Srbija mora da se pripremi za taj period, a jedna od mogućnosti je da proširi kapacitete skladišta gasa u Banatskom Dvoru sa 450 miliiona kubnih metara na milijardu i da izgradi još jedno skladište kapaciteta bar još 500 miliona, a može i milijardu kubnih metara.

"Time bi uravnotežili kupovinu gasa na srpskom ržištu, smanjili transportne troškove i energetske rizike. To je dodatna energetska bezbednost, a privućićemo i tržišnu konkurenciju", naglasio je Bajatović.

On je kazao da je rešenje i interkonekcija Srbije sa Bugarskom koja košta 60 miliona evra, ali da Srbija traži da za to dobije bespovratna sredstva EU kao što je dobila Bugarska, ali i druge zemlje EU.

"Nama treba još 208 miliona evra da uložimo u unutrašnji gasovodni sistem da bi taj pravac snabdevanja gasom funkcionisao. Znači taj projekat nije 60 mliona evra već skoro 300 miliona evra da bi sve radilo kako treba", kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima i izgradnja interkonekcije sa Hrvatskom ne bi bila problem, ali za to nema interesovanja.

Bajatović je naglasio da očekuje da će u budućnosti interesi energetske bezbednosti pobediti političke i politikantske razloge zbog kojih se zemljama Jugoistočne Evrope ne omogućava pristup gasu iz Rusije ili Srednje Azije.

Prema njegovim rečima, region Jugoistočne Evrope je žrtva birokratskih razmirica EU i Rusije, ali ne očekuje ;i da će neki vid dopremanja gasa biti uspostavljen.

On je kazao i da je tržište gasa u Srbiji liberalizovano, da svako može da dobije licencu za trgovinu i da "Srbijagas" ne mora biti jedini trgovac tim energentom, ali da se do sada niko ozbiljan nije javljao za snabdevanje tržišta.

Prema njegovim rečima kada bude prave trgovine gasom i prave konkurencije, što bi moglo biti 2018, onda će se videti gde je prava zarada, a to je na "flertu".

"Nama Rusi nikada nisu naplatili penale za nepovučene količine gasa ili kad povučemo više nego što je dogovoreno ugovorom. Naš partner Gasprom nije prenosio rizike na Srbijagas a mi nismo prenosili na kupce", dodao je on.

Godišnje potrebe Srbije za gasom su od 2,1 do 2,5 milijardi kubika.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra

  Kosovo ima trgovinski deficit od tri milijarde evra što je posledica neusaglašavanja odnosa izmedju vrednosti uvoza i izvoza i kao takav, kako navode stručnjaci, utiče na ekonomski razvoj zemlje.

 • Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora” Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora”

  Vučić u reklamama često koristi princip “napad na prigovor”, a to znači da ono za šta ga najviše napadaju njegovi protivnici, on preuzme i dodatno preuveliča, anulirajući, zapravo, prigovor koji mu je upućen. Takva je reklama sa sendvičima ili ona u kojoj na kraju čujemo “Vučiću, pederu”

 • Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biti završena u novembru a da će rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, dela železničkog Кoridora 10, početi do kraja godine.

 • Evro sutra 117,58 dinara Evro sutra 117,58 dinara

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5843 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side