08.05.2019 Beograd

Blagi rast kreditne aktivnosti banaka u Srbiji u aprilu

Blagi rast kreditne aktivnosti banaka u Srbiji u aprilu Foto: pixabay.com
Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika u Srbiji na kraju aprila ove godine iznosili su oko 2.372 milijarde dinara, što je za 0,4 odsto više nego u martu, objavilo je danas Udruženje banaka Srbije.

Pozajmice privrede u aprilu bile su oko 1.333 milijarde dinara i za 0,1 odsto su bile manje nego prethodnog meseca, a preduzetnika 50,5 milijardi dinara, što je rast od 1,5 odsto u odnosu na mart.

Dug stanovništva bankama uvećan je 0,9 odsto, na oko 989,4 milijarde dinara.

Među kreditima stanovništva, gotovinski zajmovi su imali rast od 2,1 odsto, potrošački su bili veći za 4,2 odsto, zajmovi za refinansiranje su smanjeni za 2,9 odsto, poljoprivredni krediti su imali rast od 0,9 odsto, a stambeni rast od 0,4 odsto.

U kašnjenju otplate na kraju aprila bilo je 5,3 odsto ukupnih bankarskih pozajmica, koliko i u martu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena

    Predstavnici sindikata, Unije polodavaca i Ministarstva finansija Srbije izneli su danas predloge o minimalnoj ceni rada, ali nisu usaglašeni, rekao je član pregovaračkog tima za utvrđivanje "minimalca" za narednu godinu u ime sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić.

  • Evro danas 117,83 dinara Evro danas 117,83 dinara

    Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Evro sutra 117,90 dinara Evro sutra 117,90 dinara

    Dinar će u petak oslabiti za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,9011 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side