Bojana Božanić: Ekološka gondola, uprkos svemu
18.02.2019 Beograd

Bojana Božanić: Ekološka gondola, uprkos svemu

Bojana Božanić: Ekološka gondola, uprkos svemu Foto: Nenad Kovačević
Zlatiborska gondola od skoro devet kilometara biće najduža na svetu. Povezaće centar Zlatibora kod Obudojevice i vrh Tornika, a kod Ribničkog jezera je planirana izgradnja međustanice

Buduća panoramska žičara, gondola na Zlatiboru, koja bi trebalo da bude završena do septembra ove godine, neće štetno uticati na životnu okolinu već će, kako je objasnila Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP Gold gondola, doprineti njenom očuvanju.

Zlatiborska gondola od skoro devet kilometara biće najduža na svetu. Povezaće centar Zlatibora kod Obudojevice i vrh Tornika, a kod Ribničkog jezera je planirana izgradnja međustanice.

Tu kapitalnu investiciju opština Čajetina finansira sama sa 13 miliona evra. Oprema je kupljena od francuske kompanije Pomagalski, čiji stručnjaci sve vreme nadziru gradnju za koju je angažovan konzorcijum koji čine kompanije Amiga iz Kraljeva, Jedinstvo iz Užica, Hidromontaža i Elkoms iz Beograda.

Nakon velikih problema sa izdavanjem dozvola, što je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, završena je početna stanica na Obudojevici, krajnja stanica na Torniku i postavljeno je 19 stubova do međustanice kod Ribničkog jezera.

Od Ministarstva se očekuje dozvola za narednu fazu, koja podrazumeva završetak međustanice kod Ribničkog jezera i postavljanje 17 stubova do vrha Tornika.

“Učinili smo sve što je bilo potrebno, ali u pitanju su upravni sporovi oko vlasništva nad delom zemljišta koji dugo traju i procedure koje bi trebalo da obavi Republički geodetski zavod”, kaže Bojana Božanić i naglašava da lokalna samouprava ne može da utiče na te procedure.

Kompanija Pomagalski, čije je sedište u Grenoblu, zvanično je na adresu Čajetine i adresu celokupne srpske javnosti, koju su, kako podseća naša sagovornica, najviši zvaničnici Republike Srbije bombardovali neistinama, svojevremeno uputila dopis s pratećom dokumentacijom o kompaniji, njenom poslovanju, bilansima za ovu i prethodnu godinu i odgovarajućim potvrdama od banaka o solventnosti.


Foto: Gold gondola

Nesumnjivo da zbog kašnjenja u izdavanju dozvola i francuska kompanija i opština Čajetina gube novac jer gondola nije stavljena u funkciju.

Pomagalski proizvodi i montira opremu za žičare širom sveta i angažovana je u Francuskoj, Južnoj Koreji i Kini, nedavno je završila gondole u Dominikanskoj Republici, Boliviji i Alžiru. Za zlatiborsku gondolu angažovana je u skladu sa zakonom, na međunarodnom tenderu.

Prema rečima Andrea Panšerela, predstavnika francuske firme, veliki projekat će mnogo toga doneti Zlatiboru. “Radili smo dosad na žičarama dugim dva do tri kilometra, a ovaj posao nam je najinteresantniji jer je reč o najdužoj panoramskoj gondoli na svetu, dugačkoj devet kilometara”, rekao je on ranije.

Navodeći da bi gondola prve putnike trebalo da prevozi od septembra ove godine, Bojana Božanić posebno ističe da nova zlatiborska atrakcija neće štetno uticati na prirodno okruženje.

“Uradili smo studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i ona je pokazala da gondola ne samo da neće negativno uticati nego će njen uticaj biti pozitivan. Smanjiće se broj automobila prema Torniku, a gondola će se pokretati na električni pogon”, objašnjava naša sagovornica.

U planu je, kako dodaje, izrada analiza mogućnosti za korišćenje obnovljivih izvora energije za pokretanje gondole.

“Osim značajnih ušteda novca i energije, to bi bilo i korisnije za životnu sredinu. U skladu sa ekološkim standardima i ‘zelenim procedurama’, gradićemo i upravnu zgradu na početnoj stanici na Zlatiboru”, kaže Božanić, ističući da će gondolu, osim turista, kao ekološki vid prevoza koristiti i lokalno stanovništvo: “Sve se to uklapa u naš cilj da 2020. godine Čajetina bude proglašena za ekološku opštinu.”

 

Tekst je deo projekta “Zdrava voda, zdrava planina, zdrav prihod”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Čajetina.

 

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara danas je 117,5870 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side