Bregu: Zapadni Balkan ulaže manje od jedan odsto BDP-a za inovacije i istraživanja
19.02.2020 Beograd

Bregu: Zapadni Balkan ulaže manje od jedan odsto BDP-a za inovacije i istraživanja

Bregu: Zapadni Balkan ulaže manje od jedan odsto BDP-a za inovacije i istraživanja Foto: Beta/Armin Durgut
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu u autorskom tekstu na sajtu RČ navodi da Zapadni Balkan ulaže manje od jedan odsto BDP-a za inovacije i istraživanja, te da se samo 30 do 40 odsto poslovnih subjekata bavi inovacijama i većina njih se samostalno finansira, bez ikakve podrške javnog sektora.

Ona navodi da bi investiranje u inovacije ubrzalo reforme i dalo novi posdsticaj razvoju regiona, te istovremeno stvorilo dobre mogućnosti za građane i zaustavilo sve veći odliv kvalifikovane radne snage.

Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija bile su, piše Bregu, među prvih deset zemalja sveta po odlivu kvalifikovane radne snage u 2018. godini. U poslednjih pet godina 5,7 miliona ljudi je migriralo i napustilo Zapadni Balkan, što je jedna trećina stanovništva.

Bregu u tekstu navodi da su inovacije način da se Zapadni Balkan okrene četvrtoj tehnološkoj revoluciji.

"Tehnološka digitalna revolucija je globalnog karaktera, međutim, brzina prilagođavanja i reakcije na nivou politika su i dalje, s pravom ili ne, u velikoj meri nacionalnog ili regionalnog karaktera i odražavaju različite ekonomske strukture i društvene skolnosti", navodi se u tekstu.

Generalna sekretarka RCC piše da inovacije podstiču ekonomski rast tako što pomažu preduzećima da proizvode više sa manje sredstava ili da imaju veći rezultat sa istim sredstvima.

"Inovacije otvaraju nova preduzeća i predstavljaju osnovni izvor rasta preduzeća i industrije", navodi ona i dodaje da se inovacije brže šire na ujedinjenom tržištu i donose veću konkurentnost na globalnoj sceni.

Bregu smatra da je uspešno iskorišćavanje novih ideja od ključne važnosti za preduzeće kako bi ono poboljšalo svoje procese, na tržište izašlo sa novim ili boljim proizvodima i uslugama, povećalo efikasnost i profitabilnost.

"Inovacije povećavaju sposobnost društva da na održiv i efikasan način deluje i rešava zajedničke probleme, obično uz primenu nove tehnologije", navodi Bregu i dodaje da tehnologija iz dana u dan oblikuje svetsku ekonomiju te da su inovacije osnova konkurentnosti.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Svetski ekonomski forum će u petak u Tirani predstaviti inicijativu za podsticanje konkurentnosti i inovacija na Zapadnom Balkanu.Akcelerator konkurentnosti i inovacija, kako nazivaju inicijativu, prvi je regionalni i prvi takve vrste u svetu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side