05.06.2019 Brisel

Brisel predložio pravne mere protiv Italije zbog povećanog duga

Brisel predložio pravne mere protiv Italije zbog povećanog duga Foto: Beta, AP
Evropska komisija predložila je danas da se otvori pravna procedura protiv Italije zbog njenog ogromnog duga koji je daleko izvan propisanih evropskih granica i koji bi populistička koalicija na vlasti u Rimu mogla još više da produbi.

"Umesto da se smanji italijanski javni dug, koji predstavlja veliki teret za privredu, on se još više uvećao i prešao sa 131 odsto na 132 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2018. godini", rekao je evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovisi.

Evropska komisija smatra da bi italijanski dug mogao da dostigne novi rekord i da pređe od 132,2 odsto BDP u 2018. godini na 133,7, u 2019. i 135,7 u 2020. godini, daleko iznad granice od 60 odsto što su evropski propisi.

Takođe se očekuje da će se strukturni deficit zemlje pogoršati u 2018. godini iako je EK tražila da se znatno popravi.Pravna procedure zbog prevelikog deficita se otvara tek posle kompleksnog proces u kome je potrebno odobrenje drugih zemalja članica. Na kraju ukoliko se uvedu mere to bi moglo da znači kazne od 0,2 odsto BDP-a Italije što iznos oko 3,5 milijardi evra.

Sada treba da se otvori dijalog između Evropske komisije i vladajuće populističke koalicije u Italiji u sastavljene od ekstremnodesničarske Liga i antisistemskog Pokret pet zvezdica, koje su podeljene oko stava prema Briselu.

Šef Lige Mateo Salvini, ohrabren odličnim rezultatima Lige na prošlomesečnim evropskim izborima, već je izjavio da će imati tvrd stav prema Evropskoj komisiji.

Italijanska vlada već se krajem 2018. sukobila sa Briselom koji je odbacio italijanski nacrt budžeta smatrajući da nije u skladu sa evropskim propisima. Dve strane su na kraju ublažile stavove i postigle kompromis, što je bilo važno na nekoliko meseci pred evropske izbore.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs biće 117,9120 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da izgradnja Moravskog koridora, "najznačajnijeg autoputa uz Koridor 10 za Srbiju", može da počne na leto.

 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro sutra 117,91 dinar Evro sutra 117,91 dinar

  Dinar će u utorak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side