22.05.2019 London

Britanske vlasti naredile stečaj čeličane Britiš stil

Britanske vlasti naredile stečaj čeličane Britiš stil Foto: Beta / AP
Britanski zvaničnici naložili su stečaj čeličane Britiš stil (British Steel) pošto na razgovorima sa vladom nije postignut dogovor o pomoći, saopštila je danas britanska stečajna služba.

Ovim potezom ugroženo je 5.000 radnika zaposlenih u kompaniji, i još oko 20.000 radnih mesta u dobavljačkom lancu.

Kompanija je tražila paket pomoći da bi rešila pitanja vezana za predstojeći britanski izlazak iz Evropske unije.

Stečajni upravnik Dejvid Čepman rekao je da je njegov prvi prioritet da se nastavi bezbedan rad pogona, gde misli na fabriku Skantrop u severoistočnoj Engleskoj.

"Razumem da je ovo teško vreme za zaposlene u kompaniji i želim da im zahvalim na sadašnjoj saradnji", rekao je Čepman.

Čepman je kazao da će kompanija nastaviti da trguje i da snabdeva klijente dok on razmatra opcije za njeno poslovanje.

Vlada je brzo izdala saopštenje navodeći da je učinila sve što je mogla za kompaniju uključujući zajam za premošćavanje od 120 miliona funti (152 miliona dolara) da pomogne Britiš stilu da pokrije određene ekološke troškove.

Ministar ekonomije Greg Klark je rekao da dalja pomoć ne bi bila zakonita.

"Vlada može da deluje samo u okviru zakona koji zahteva da svaka finansijska pomoć čeličani mora da bude na komercijalnoj osnovi", rekao je on i dodao da mu je rečeno da bi bilo nezakonito da se da garancija za zajam na osnovu predloga koje je kompanija dala.

Sindikati su tražili da vlada nacionalizuje čeličanu ali je vlada odbila.

Opoziciona Laburistička stranka sopštila je da je ova odluka poražavajuća.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj

  Zemljama zapadnog Balkana trebalo bi skoro dva veka da dostignu prosečan nivo prihoda u EU, ako bi napredovale niskim prosečnim stopama rasta, ukazala je Žužana Hargitaj, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan sa sedištem u Srbiji.

 • Svetski ekonomski forum: Kvalitet puteva u Srbiji i BiH najgori u regionu Svetski ekonomski forum: Kvalitet puteva u Srbiji i BiH najgori u regionu

  Statistika Svetskog ekonomskog foruma u poslednjih osam godina jasno pokazuje da je Srbija, kada je reč o kvalitetu putne mreže, najlošije rangirana od svih država u regionu, s izuzetkom Bosne i Hercegovine, preneo je "Danas".

 • Evro danas 117,92 dinara Evro danas 117,92 dinara

  Vrednost dinara prema evru danas je gotovo nepromenjena i zvanični srednji kurs je 117,9230 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene

  Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra kupila je u oktobru 2018. godine imovinu PKB korporacije za oko 121 milion evra, iako je njena knjigovodstvena vrednost bila 227 miliona evra, preneo je danas portal Insajder.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side