12.06.2018 Beograd

Brnabić: Podrška razvoju startap kompanija

Brnabić: Podrška razvoju startap kompanija Foto: Novi Magazin / Đurađ Šimić
Država treba da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija i njihovo povezivanje sa velikim privrednicima, ocenjeno je danas na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predstavnika privrede održanom u Naučno-tehnološkom parku (NTP) u Beogradu.

Kako je saoštila Vlada, Brnabić je istakla da je njen zadatak da podrži domaće privrednike i "mlade talentovane ljude" da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište.

"Naš cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama koje omogućavaju dobro plaćena zanimanja i dugoročno održiv ekonomski rast. Vlada ovo ne može sama, potrebno nam je povezivanje privrede i inovatora", kazala je premijerka.

Ona je ocenila da su inovacije i IKT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije, sa 20 odsto godišnje, dok je udeo IKT sektora u BDP-u oko pet odsto i istakla je i da država modernizuje i reformiše obrazovni sistem u skladu sa zahtevima četvrte industrijske revolucije kako bi se taj učinak dodatno povećao.

Brnabićeva je rekla da Vlada Srbije snažno podržava rad naučno-tehnoloških parkova i da bi u avgustu ove godine trebalo da počne izgradnja takvog parka u Nišu.

Kako je dodala, Vlada Srbije uz podršku Evropske investicione banke (EIB) ulaže više od 60 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će podržati razvoj inovacija i preduzetništva.

U Naučno-tehnološkom parku Beograd posluje oko 60 visokotehnoloških startap kompanija u kojima radi više od 500 inženjera. Kompanije koje posluju u NTP Beograd prošle godine ostvarile su izvoz veći od 10 miliona evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side