18.09.2018 Beograd

Brnabić sa predstavnicima udruženja o razvoju vinskog turizma

Brnabić sa predstavnicima udruženja o razvoju vinskog turizma Foto:Novi magazin/ Đurađ Šimić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Udruženja Vinski putevi Srbije o potencijalima za razvoj vinskog turizma u Srbiji koji je jedan od najbrže rastućih oblika turizma u mnogim zemljama sveta.

U saopštenju Vlade je navedeno da se vinogradi u Srbiji prostiru na više od 22.000 hektara u 77 vinogorja, i da je u2017. godini izvezeno 11,6 miliona litara vina i ostvarena zarada od 16,3 miliona evra.

U Vinskom registru Srbije upisano je gotovo 340 proizvođača vina, a više od 100 vina ima oznaku geografskog porekla.

Kako je navedeno, u vinski turizam Srbije, od 2015. do 2018. godine, uloženo je 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava, a projektom Vinski putevi Srbije utvrđeno je osam vinskih oaza i devet vinskih regija, koji imaju turističku saobraćajnu signalizaciju i mogućnost GPS mapiranja 140 vinarija.

Navedeno je i da Vlada Srbije intenzivno pomaže vinarstvo i vinogradarstvo i da je u toku izrada novog Zakona o vinu, koji će u potpunosti biti usaglašen sa EU regulativom.

Neke od mera podrške Vlade namenjene su za podizanje novih zasada vinograda u maksimalnom iznosu od dva miliona dinara, povraćaj sredstava od 50 odsto do 65 odsto za kupovinu nove opreme i mehanizacije, povraćaj sredstava za laboratorijske analize za poboljšanje kvaliteta vina, kao i za udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla.

"Udruženje Vinski putevi Srbije primer je i drugim udruženjima kako se sistematski radi na očuvanju svojih proizvoda koji se plasiraju na domaće i svetsko tržište", istakla je u razgovoru predsednica Vlade Ana Brnabić.

Brnabić i predstavnici Udruženja razgovarali su o boljem iskorišćenju potencijala za razvoj vinskog turizma ako i o mogućnosti da to Udruženje učestvuje u obuci drugih vinogradarskih asocijacija i vinara u Srbiji, kako bi im preneli svoja znanja i iskustva .

"Rad Udruženja je dobar primer kako se uspešno objedinjuju vinska kultura, preduzetništvo i regionalni ekonomski razvoj", istakla je predsednica Vlade.

Udruženje Vinski putevi Srbije osnovano je 2010. sa ciljem da unapredi vinski turizam u našoj zemlji, kao i da promoviše srpske autohtone sorte vinove loze i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije kao i respektivne vinsko-turističke destinacije. Okuplja reprezentativne vinarije i vinogradare iz cele Srbije i stručnjake iz te oblasti.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,41 dinara Evro danas 118,41 dinara

  Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 118, 4105 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Suficit budžeta Srbije na kraju avgusta 36,8 milijardi dinara Suficit budžeta Srbije na kraju avgusta 36,8 milijardi dinara

  Suficit budžeta Srbije na kraju avgusta ove godine iznosio je 36,8 milijardi dinara jer su prihodi bili 770,8 milijardi a rashodi 734 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

 • S 599,6 miliona evra Fijat najveći izvoznik iz Srbije S 599,6 miliona evra Fijat najveći izvoznik iz Srbije

  Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji tokom devet ovogodišnjih meseci bila je 3,3 milijarde evra, a najveći izvoznik je "Fijat Krajsler automobili Srbija" (FCA), čiji je izvoz bio 599,6 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija.

 • Evro sutra 118, 5566 dinara Evro sutra 118, 5566 dinara

  Dinar će u sredu prema evru biti za 0,1 odsto slabiji nego danas, i zvanični srednji kurs biće 118, 5566 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side