18.09.2018 Beograd

Brnabić sa predstavnicima udruženja o razvoju vinskog turizma

Brnabić sa predstavnicima udruženja o razvoju vinskog turizma Foto:Novi magazin/ Đurađ Šimić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Udruženja Vinski putevi Srbije o potencijalima za razvoj vinskog turizma u Srbiji koji je jedan od najbrže rastućih oblika turizma u mnogim zemljama sveta.

U saopštenju Vlade je navedeno da se vinogradi u Srbiji prostiru na više od 22.000 hektara u 77 vinogorja, i da je u2017. godini izvezeno 11,6 miliona litara vina i ostvarena zarada od 16,3 miliona evra.

U Vinskom registru Srbije upisano je gotovo 340 proizvođača vina, a više od 100 vina ima oznaku geografskog porekla.

Kako je navedeno, u vinski turizam Srbije, od 2015. do 2018. godine, uloženo je 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava, a projektom Vinski putevi Srbije utvrđeno je osam vinskih oaza i devet vinskih regija, koji imaju turističku saobraćajnu signalizaciju i mogućnost GPS mapiranja 140 vinarija.

Navedeno je i da Vlada Srbije intenzivno pomaže vinarstvo i vinogradarstvo i da je u toku izrada novog Zakona o vinu, koji će u potpunosti biti usaglašen sa EU regulativom.

Neke od mera podrške Vlade namenjene su za podizanje novih zasada vinograda u maksimalnom iznosu od dva miliona dinara, povraćaj sredstava od 50 odsto do 65 odsto za kupovinu nove opreme i mehanizacije, povraćaj sredstava za laboratorijske analize za poboljšanje kvaliteta vina, kao i za udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla.

"Udruženje Vinski putevi Srbije primer je i drugim udruženjima kako se sistematski radi na očuvanju svojih proizvoda koji se plasiraju na domaće i svetsko tržište", istakla je u razgovoru predsednica Vlade Ana Brnabić.

Brnabić i predstavnici Udruženja razgovarali su o boljem iskorišćenju potencijala za razvoj vinskog turizma ako i o mogućnosti da to Udruženje učestvuje u obuci drugih vinogradarskih asocijacija i vinara u Srbiji, kako bi im preneli svoja znanja i iskustva .

"Rad Udruženja je dobar primer kako se uspešno objedinjuju vinska kultura, preduzetništvo i regionalni ekonomski razvoj", istakla je predsednica Vlade.

Udruženje Vinski putevi Srbije osnovano je 2010. sa ciljem da unapredi vinski turizam u našoj zemlji, kao i da promoviše srpske autohtone sorte vinove loze i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije kao i respektivne vinsko-turističke destinacije. Okuplja reprezentativne vinarije i vinogradare iz cele Srbije i stručnjake iz te oblasti.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor

    Kineska kompanija Ziđin danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

  • Evro danas 118,44 dinara Evro danas 118,44 dinara

    Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,4426 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Evro sutra 118,43 din Evro sutra 118,43 din

    Dinar će u sredu neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4337 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side