19.05.2018 Beograd

Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda do Sofije

Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda do Sofije Foto:Z.Ras
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izajavila da će izgradnja gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje pre nego što je planirano.

Ona je za izdanje "Večernjih novosti" od nedelje 20. maja, rekla da je EU preko svojih IPA fondova izdvojila oko 50 miliona evra, a s obzirom da je država ostvarila višak u budžetu, nakon uspešno sprovedenih ekonomskih reformi projekat će početi da se realizuje i pre nego što je planirano.

Kako je navela, realizacijom tog zajedničkog projekta Srbije i EU biće obezbeđenja "diverzifikacija pravaca i izvora", uz unpređenje sigurnosti snabdevanja kako Srbije, tako i Bugarske i celog regiona.

"Sa druge strane značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore", dodala je Brnabić.

Ona je kazala da je EU spremna da izdvoji novac, a da država mora da obezbedi prolaz gasovodu, odnosno obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti. 

"Trasa gasovoda pratiće Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a vlasnicima parcela biće isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda", rekla je premijerka.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side