Čadež: Srpskim privrednicima otvorena vrata slobodnih zona Dubaija
28.10.2019 Beograd

Čadež: Srpskim privrednicima otvorena vrata slobodnih zona Dubaija

Čadež: Srpskim privrednicima otvorena vrata slobodnih zona Dubaija Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Predsednik Privredne komore (PKS) Srbije Marko Čadež je danas potpisao sporazum sa Savetom slobodnih zona u Dubaija, kojim se privrednicima iz Srbije otvaraju nove mogućnosti za poslovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i u drugim zemljama Zaliva, Afrike i Indije.

Kompanije iz UAE vide Srbiju kao svoj poslovni centar u Jugoistočnoj Evropi, zainteresovane za ulaganja u srpsku ekonomiju, prenela je PKS iz Dubaija, podsetivši da je tamošnja Kancelarija PКS otvorena pre dva meseca.

Delegacija privrednika i predstavnika slobodnih zona Dubaija očekuje se u Beogradu aprila naredne godine, radi razgovora o konkretnim poslovnim aranžmanima.

"Dokumentom koji je danas potpisan sa Džumom Al Matrušijem, prvim čovekom Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija, Privredna komora Srbije našim privrednicima obezbeđuje povlašćene uslove za poslovanje u 11 slobodnih zona Dubaija koje okuplja ovaj Savet", kazao je Čadež.

To su ubrzane procedure za otvaranje kompanija, pribavljanje dozvola, carinske i inspekcijske dokumentacije, kao i mogućnost analize tržišta, finansiranja projekata i pronalaženje adekvatnih partnera za njihovu realizaciju.

"Ulaskom u slobodne zone Dubaija, o čemu već pregovaraju prve naše kompanije, srpskoj privredi otvara se mogućnost izlaska i na druga tržišta regiona, Afrike i Indije", izjavio je Čadež.

Dvodnevnu posetu Emiratima, tokom koje će sutra potpisati i sporazum s kompanijom "Abu Dabi Ports" koja upravlja lukama i slobodnim zonama, Čadež je počeo razgovorom s predsednikom Privredne komore Dubaija Hamadom Mubarakom Buamimom. Ta komora je podržala otvaranje Kancelarije PКS u prostorijama ove komore.

"Srbija je za nas poslovni centar Jugoistočne Evrope", naglasio je Hamad Mubarak Buamim i najavio da će predvoditi privrednu delegaciju Dubajia naredne godine u Srbiji.

Predsednici dve komore ocenili su da mogućnosti za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte postoje u gotovo svim oblastima poslovanja od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do informacionih tehnologija.

Predsednik PKS danas je u Dubaiju posetio i jednu od najvećih slobodnih zona u Emiratima, "Dubai South" s čijim je rukovodstvom razgovarao o mogućnostima za poslovanje kompanija iz Srbije.

"Dubai South" je projekat koji je pokrenula tamošnja vlada sa namerom da podrži otvaranje kompanija, kako multinacionalnih korporacija, tako i malih i srednjih preduzeća iz svih segmenata poslovanja i kreira 500.000 radnih mesta.

Ova slobodna zona, u kojoj posluje više od 5.000 kompanija, biće domaćin Svetske izložbe "World Expo 2020", čija je tema digitalizacija i na kojoj će se predstaviti i privreda Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side