CEP: Mere Vlade dobre, uspeh zavisi od implementacije
01.04.2020 Beograd

CEP: Mere Vlade dobre, uspeh zavisi od implementacije

CEP: Mere Vlade dobre, uspeh zavisi od implementacije Foto: Logo
Mere Vlade Srbije za pomoć privredi u uslovima pandemije koronavirusa su dobre i sada je od izuzetne važnosti dobro osmisliti mehanizme njihove implementacije jer će od toga u najvećoj meri zavisiti koliko će biti uspešne, kažu u Centru za evropske politike (CEP).


Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata krize uzrokovane pandemijom vredan je 5,1 milijardu evra i predstavlja najznačajniju i najveću intervenciju srpske države sa ciljem da pomogne privredi ikada, istakao je saradnik CEP Marko Obradović.

Obradović je rekao da je mera uplate minimalne zarade za sva preduzeća i preduzetnike, odnosno 50 odsto minimalne zarade za velika preduzeća, kao i mera odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, primarno usmerena na stimulisanje pogođenih sektore privrede kod kojih se može očekivati relativno brzo vraćanje u predkrizni režim rada.

"Osnovni cilj ove mere je da se ne otpuštaju radnici, i da se na taj način spremno dočeka normalizacija stanja i neometan nastavak proizvodnog procesa", rekao je Obradović koji je i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati pregovore u pristupanju Srbije EU u poglavljima 4 i 9.

Pod pretpostavkom da će preduzeća direktno administrirati ovu meru prema svojim zaposlenima, iz CEP kažu da očekuju relativno veliku efikasnost u njenoj implementaciji, uzimajući u obzir i najavu države da će onemogućiti zloupotrebu, kroz zahtev da se otvaraju posebni namenski računi preduzeća za isplate radnicima.

"Nadamo se samo da privreda može samostalno podneti vreme do početka primene ove mere, koja je najavljena za 15. maj, tj. da će moći da isplate aprilske plate", rekao je Obradović.

Obradović kaže kako je i mera oslobađanja od plaćanja poreza na dobit preduzeća mera koja "posebno pomaže uspešnim preduzećima", kao i da će imati trenutni pozitivni efekat na njihovu likvidnost.

U prilog likvidnosti, prema njegovim rečima, idu i program finansijske podrške privredi preko Fonda za razvoj vredan oko 200 miliona evra i garantna šema za podršku privredi preko komercijalnih banaka, u vrednosti oko dve milijarde evra.

Što se tiče mere koja je izazvala najviše buke među građanima - pomoći svakom punoletnom građaninu od 100 evra, to je, kako kaže Obradović, mera čiji je osnovni cilj da se ohrabri potrošnja nakon prestanka vanrednog stanja i kroz ekonomski najpoželjniji način, tj. tržišni, upumpa novac u privredu.

U CEP su uvereni da se ta mera može sprovesti bez problema, s obzirom da je država već jednom svim punoletnim građanima administrirala podelu besplatnih akcija.

Obradović dodaje i da ostaje zabrinutost da nisu predviđene mere za javni sektor, u uslovima dramatično smanjenih fiskalnih prihoda i duboke krize privatnog sektora, što za posledicu ima povećan pritisak na javne finansije i odsustvo društvene solidarnosti.

Pored toga, Obradović kaže da su od posebnog značaja najavljene, ali još uvek nesaopštene sektorske mere za one industrije koje će u dužem vremenskom periodu osećati značajan uticaj krize, poput turističke privrede, vazdušnog saobraćaja, hotelijera, kao i delova poljoprivrede koji su direktno naslonjeni na te delatnosti, na primer, vinarije.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side