Cilj Italije ostvarenje ekonomskog rasta
03.08.2011 Rim

Cilj Italije ostvarenje ekonomskog rasta

Cilj Italije ostvarenje ekonomskog rasta
Premijer Italije Silvio Berluskoni je danas poručio članovima parlamenta u Rimu da je glavni cilj politike njegove vlade ostvarenje ekonomskog rasta.

Italiji je neophodan "hitan akcioni plan" radi ponovnog uspostavljanja rasta kako bi se umirila tržišta koja žele da vide da je Italija spremna da preduzme neophodne korake radi sprečavanja dužničke krize, rekao je desničarski premijer Berluskoni

Berluskoni je, pošto su danas italijanski troškovi pozajmljivanja dostigli rekordne visine, ukazao da "Italija nije učinila malo" kao odgovor na krizu, ali da mora da učini više, prenele su svetske novinske agencije.

Italiji je potrebno da promoviše konkurentnost i rast, rekao je premijer, podsetivši da zemlja ima solidne fundamentalne ekonomske činioce.

"Naše banke imaju likvidnost i solventne su", kazao je on.

Berluskoni je izneo i da Italija "ima solidan politički sistem koji se pokazao sposobnim da prošlog meseca samo za tri dana odobri stroge mere štednje od blizu 80 milijardi evra koje će uravnotežiti budžet do 2014".

Premijer je dalje ukazao kako će infrastrukturni projekti, uglavnom u siromašnijim južnim regionima zemlje koji su odobreni danas ranije, doprineti podsticanju ukupnog ekonomskog rasta.

Berluskoni je u obraćanju na poslednjem zasedanju parlamenta pred letnji odmor rekao da će ostati na funkciji do kraja svog mandata u 2013, odbacivši pozive opozicionih partija za njegovu ostavku.

Američka novinska agencija Asošiejtid pres ocenuje da je Berluskoni došao pod udar zbog pomanjkanja ekonomskog kredibiliteta, pošto su na finansijskim tržištima italijanski troškovi zaduživanja danas porasli na novi rekord od uvođenja evra pre 14 godina

Naime, na tržištu su ponovo ojačala strahovanja da će treću po veličini privredu evrozone, posle Nemačke i Francuske, zahvatiti dužnička kriza.

Prinosi na italijanske obveznice sa rokom dospeća od 10 godina su tokom današnjeg trgovanja u jednom trenutku skočili na 6,21 odsto, da bi kasnije ipak nešto oslabili na 6,04 odsto.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side