Dačić: Srbija otvorena za sve oblike saradnje koji će unaprediti ekonomiju i region
07.10.2019 Beograd

Dačić: Srbija otvorena za sve oblike saradnje koji će unaprediti ekonomiju i region

Dačić: Srbija otvorena za sve oblike saradnje koji će unaprediti ekonomiju i region Foto: Beta / Ognjen Stevanovic
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da se Srbija kontinuirano dokazuje kao pouzdan partner i faktor mira, stabilnosti i saradnje u regionu što je neizostavan uslov za ekonomski prosperitet bilo koje zemlje ili regiona.

Na otvaranju 19. ekonomskog samita Srbije u hotelu Metropol, Dačič je rekao da je Srbija otvorena za sve oblike saradnje koji bi unapredili njenu i ekonomiju regiona.

"Srbija u okviru procesa regionalne saradnje i evropskih integracija ostaje dosledna evropskim vrednostima i standardima, kao i unapređenju celokupne saradnje, naročito u regionu Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope", naveo je Dačić.

Takođe, kako je dodao, "uključivanjem u projekte od regionalnog i globalnog značaja poput inicijative Pojas i put, ali i druge forme ekonomske integracije, želi da doprinese još boljem umrežavanju sa partnerima koji dele njene vrednosti i ciljeve".

Prema Dačićevim rečima, kroz saradnju, kako sa drugim zemljama, tako i sa međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, Srbija daje svoj doprinos globalnoj stabilnosti i najznačajnijim globalnim projektima poput Agende održivog razvoja UN do 2030. godine.

U uvodnom izlaganju Dačić je naveo i da su "ekonomski rast i makroekonomska stabilnost uz puno poštovanje principa održivog razvoja, jedan od ključnih, ako ne i najznačajniji prioritet vlade Srbije".

On je rekao da istrajavanjem na strukturnim reformama, stabilnoj fiskalnoj politici i promociji investicija, vlada Srbije nastoji da održi i unapredi kvalitetno i privlačno poslovno okruženje koje će stimulisati, kako inostrane, tako i domaće kompanije da ulažu u projekte u Srbiji.

Dačić je kazao i da se "značajni napori ulažu i u osavremenjivanje i pojednostavljenje sistema upravljanja na svim nivoima državne uprave uvođenjem digitalizacije kako bi privredni subjekti što lakše obavljali svoje delatnosti".

Šef srpske diplomatije ukazao je i da je aktuelna ekonomsko-politička situacija u svetu izazov za razvoj i stabilnost većine zemalja.

Ekonomske nestabilnosti, vojni sukobi, prirodne nepogode i migrantska kriza, kako je naveo, samo su neki od faktora koji se moraju uzeti u obzir kada se razgovara o budućim strategijama, koje pored modaliteta za prevazilaženje poteškoća, treba da sadrže i konkretne ideje za rešavanje tih pitanja na globalnom i lokalnom nivou.

Teme dvodnevnog Ekonomskog samita Srbije su strategija za ostvarivanje privrednog rasta u narednoj deceniji, jačanje bankarskog sistema, pristupanje Srbije EU i perspektive Unije u svetlu Bregzita, energetska saradnja i stabilnost jugoistočne Evrope, odliv radne snage, digitalizacija poslovanja.

Organizator skupa je grčka TGI Grupa a pokroviteji Privredna komora Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Savet stranih investitora i udruženje Confindustria.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side