Dačićeva vlada uvećala spoljni dug za 1,6 milijardi evra
01.03.2013 Beograd

Dačićeva vlada uvećala spoljni dug za 1,6 milijardi evra

Dačićeva vlada uvećala spoljni dug za 1,6 milijardi evra
Srbija je na kraju decembra prošle godine imala spoljni dug od 25,7 milijardi evra i taj dug je u celoj 2012. uvećan za 1,6 milijardi evra ili 6,6 procenata, objavljeno je danas na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).Udeo spoljnog duga u procenjenom BDP-u, kao osnovni indikator eksterne solventnosti, iznosio je na kraju četvrtog tromesečja prošle godine 85,6 odsto i za 3,1 procentni poen je povećan u odnosu na kraj prethodnog tromesečja.

U toku poslednjeg tromesečja minule godine spoljni dug Srbije je porastao za 888,8 miliona evra ili 3,3 odsto, a na rast duga u tom razdoblju uticalo je zaduživanje države na međunarodnom finansijskom tržištu.

Jačanje evra u odnosu na ostale valute u strukturi spoljnog duga uticalo je na smanjenje duga za 129,3 miliona evra.

Prema anlizi NBS, spoljni dug javnog sektora povećan je na kraju decembra za 1,2 milijarde evra u odnosu na septembar i na kraju prošle godine iznosio je 12,2 milijarde evra, a njegovo učešće u ukupnom spoljnom dugu bilo je 47,4 odsto.

Istovremeno, spoljni dug države iznosio je 9,5 milijardi evra, državno garantovani spoljni dug 1,3 milijardi evra, a dug NBS 1,4 milijardi evra.

Tokom četvrtog tromesečja novo zaduženje javnog sektora iznosilo je 1,6 milijardi evra, a otplaćeno je po osnovu glavnice 258 miliona evra.

U 2012. godini spoljni dug javnog sektora povećan je, prema analizi NBS, za 1,4 milijarde evra - zaduženje je iznosilo 2,2 milijarde evra, a otplaćeno je po osnovu glavnice 670 miliona evra.

Spoljni dug privatnog sektora na kraju decembra minule godine bio je 13,5 milijardi evra i u četvrtom tromesečju je smanjen za 356 miliona evra, dok je spoljni dug banaka - 4,1 milijardu evra - u poslednjem tromesečju 2012. povećan je za 63 miliona evra.

Odnos spoljnog duga i dvanaestomesečnog izvoza robe i usluga, uvećanog za doznake iz inostranstva na kraju četvrtog tromesečja, iznosio je 175,4 odsto, što je u granicama održivosti, ako se ima i vidu da gornja granica održivosti prema kriterijumu Svetske banke iznosi 220 odsto.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side