03.06.2019 Beograd

Danas: Država na gubitku ako proda Komercijalnu ispod 615 miliona evra

Danas: Država na gubitku ako proda Komercijalnu ispod 615 miliona evra
Država Srbija će biti na gubitku ako proda Komercijalnu banku proda po ceni manjoj od 615 milion evra, piše "Danas".

Ministarstvo finansija u petak je objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće na tenderu za prodaju akcija u Komercijalnoj banci, koji će trajati do 21. juna, čime je započeo proces privatizacije te banke.

Na prodaju je ponuđeno manje od 50,1 odsto ukupnog broja običnih akcija, sa mogućnošću sticanja najviše 13.997.686 običnih akcija što čini ukupno najviše 83,23 odsto ukupnog broja izdatih običnih akcija. 

Republika Srbija je vlasnik 41,75 odsto akcija Komercijalne banke, a kako se navodi u javnom pozivu, tokom tenderskog postupka preuzeće i 41,47 odsto akcija od EBRD-a, IFC-a, nemačkog DEG-a i Swedfunda.

Država je ugovorom obavezala da će otkupiti akcije tih manjinskih vlasnika banke i to za oko 252 miliona evra.

To je, kako navodi "Danas", sigurna zarada za te investitore jer su svojevremeno uložili 190 miliona evra, a pri tome su nekoliko godina dobijali i novac od dividendi iz profita banke. 

"Ostaje nejasno da li u slučaju da postignuta vrednost njihovog udela na tenderu bude veća od toga, taj višak ide njima ili ostaje državi", piše list.

Dodaje se da vrednost Komercijalne banke prema ceni akcija u petak od 2.800 dinara je blizu 400 miliona evra. To znači da državni paket vredi oko 166 miliona evra, a paket međunarodnih fondova 165 miliona evra, skoro 100 miliona manje od onog što im je ugovorom iz 2006. garantovano.

Po pisanju današnjeg "Blica", pola milijarde evra vrednost je koju je Vlada Srbije odredila za 100 odsto kapitala Komercijalne banke.

"S obzirom na to da se na prodaju nudi najviše 83,2 odsto kapitala, Komercijalna banka bi u tom slučaju mogla da bude prodata za oko 415 miliona evra. To je oko 15 miliona evra više od trenutne tržišne cene ove banke na Beogradskoj berzi", navodi list.

Komercijalna banka je u prošloj godini ostvarila dobit posle poreza 8,4 milijarde dinara odnosno 71 milion evra. Na kraju godine imala je ukupne depozite u visini 350 milijardi dinara i kapital 71,5 milijardu dinara. Ukupna aktiva banke je povećana za 10 odsto tokom prošle godine i dostigla 441 milijardu dinara. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji nastavljaju se u četvrtak Pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji nastavljaju se u četvrtak

    Predstavnik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić rekao je danas da je prvi razgovor o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji između sindikata, poslodavaca i države završen zaključkom da ima osnova za povećanje minimalne zarade i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

  • Evro danas 117,77 dinara Evro danas 117,77 dinara

    Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,7720 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Evro sutra 117,79 dinara Evro sutra 117,79 dinara

    Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7999 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side