05.09.2018 Beograd

Đorđević: Ukida se zakon o smanjenju penzija, ostaju penali za prevremeno penzionisanje

Đorđević: Ukida se zakon o smanjenju penzija, ostaju penali za prevremeno penzionisanje Foto: pixabay
Ministar za rad i zapošljavanje Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da je Socijalno-ekonomski savet (SES) prihvatio izmene zakona o Penzijskom i invaldiskom osiguranju kojima se ukida zakon o smanjenju penzija, ali da ostaju penali za prevremeno penzionisanje.

"Obećali smo da ćemo ukinuti zakon o smanjenju penzija, kada se stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) i on je sada stabilan, jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond (MMF)", rekao je Đorđević na konferenciji za novinare posle sednice SES-a.

Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim su one smanjene, donet je 2014. godine zbog očuvanja finansijske stabilnosti penzijskog sistema, a njime su umanjene penzije iznad 25.000 dinara.

Đorđević je istakao da nisu ukinuti penali penzionerima koji su prevremeno otišli u penziju, kada namire 65 godina života kako su tražili sindikati, jer bi to "dovelo sistem u novi problem".

"Da su ukinuti penali onima koji odu u penziju pre 65. godine života i 40 godina radnog staža, verovatno bi bili zatrpani zahtevima za prevremeni odlazak u penziju", rekao je Đorđević.

On je istakao da bi veći problem od trenutnog troška bio koliko bi to pravo u budućnosti ljudi koristili.

Izmenom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju oni koji su imali beneficirani radni staž, prema njegovim rečima, moći će da odu u penziju i sa 50 godina života kada namire 40 godina staža, i neće biti zbog toga kažnjeni penalima, već će dobiti punu penziju.

"Po sadašnjem zakonu, na primer, piloti koji imaju pravo na beneficirani radni staž i za godinu dana im se računa 18 meseci, nisu mogli da se penzionišu ako imaju 50 godina života, a nakon ove izmene će moći", rekao je Đorđević.

On je istakao da su uvedene još neke novine u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i da se privremena rešenja za penziju više neće izdavati, kao i da će se ukinuti obrazac M-4.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da sindikati nisu zadovoljni činjenicom da nisu ukinuti penali onim penzionerima koji su "silom prilika zbog gašenja firme prevremeno oterani u penziju".

"Reč je o ljudima koji su izgubili radna mesta, a pre toga su primali minimalac i od kada su otišli u prevremenu penziju obračunavaju im se kazneni poeni i posle namirenja 65 godina života", rekao je Orbović.

SES je, kako je rekao, inicirao ukidanje kaznenih poena pre više od godinu dana ali to ne dozvoljava MMF.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side