Dragi: Bitkoin predstavlja veliki rizik
05.02.2018 | 19:47h ► 22:40h Frankfurt

Dragi: Bitkoin predstavlja veliki rizik

Dragi: Bitkoin predstavlja veliki rizik Foto: Beta, AP
Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi upozorio je danas na bitkoin i druge kriptovalute kao na "rizična sredstva" kojima svi, a posebno banke, treba da pristupaju s velikim oprezom.

"Virtuelne valute su podložne velikoj nestabilnosti. Njihova vrednost je u potpunosti špekulativna", rekao je Dragi u Evropskom parlamentu u Strazburu.

ECB nije zabeležila da banke drže "značajne rezerve u takvim valutama" i da ne pokazuju "veliki apetit" za njima.

Međutim, budući da se na nekim svetskim berzama trguje bitkoinima, "evropske banke razvijaju stavove" o kriptovalutama, naveo je Dragi.

Takođe, zbog činjenice da se kriptovalute razvijaju u "neregulisanom prostoru" banke koje se njima bave moraju računati na "povećani rizik", pre svega zbog nestabilnosti cena.

Dragi je naveo da MSU, nadzorni organ ECB za oko 130 banaka u evrozoni, "posmatra potencijalne rizike po banke koje nadzire".

Bitkoin, najvrednija kriptovaluta, vredeo je skoro 20.000 dolara u decembru da bi prethodnih dana pao na manje od polovine te sume, s velikim dnevnim fluktuacijama, pa su se čuli pozivi na veću regulaciju.

Na političkom planu, francuski ministar finansija Bruno Le Mer i njegov nemački kolega Peter Altmajer su sredinom januara izrazili volju da regulišu bitkoin i objavili da će njihove zemlje izneti zajedničke predloge na sastanku ministara finansija G20 u martu.

 

I dalje postoji potreba za štampanjem novca

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi rekao je danas da je prerano da se proglasi pobeda nad niskom inflacijom, kao i da je prerano da se odredi datum prekida štampanja novca uprkos tome što ekonomija jača.

U njegovoj izjavi pripremljenoj za sednicu Evropskog parlamenta u Strazburu, poziva se na "strpljenje i istrajnost" u pristupu monetarnoj politici.

Prema njegovim rečima, neprekidni ekonomski rast znači da će inflacija pre ili kasnije doći do zacrtanog cilja od nešto manje od dva odsto. Trenutno je ta stopa na 1,3 odsto na godišnjem nivou.

Dragi nije dao signale da će banka prestati s kupovinom obveznica u vrednosti od 30 milijardi evra mesečno najmanje do septembra, a i duže ako bude potrebno.

Te kupovine ubacuju novostvoreni novac u ekonomiju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side