17.01.2020 Beograd

GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara

GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara Foto: prtscr ytb
Kompanija GIM potencijalno je oštetila proizvođača oružja PPT Namenska iz Trstenika za 1,6 miliona dolara jer je prodavala oružje u inostranstvu po ceni većoj od ugovorene, a razliku, suprotno zakonu, nije isplatila Namenskoj, sledi iz izveštaja Državne revizorske institucije, piše Nova ekonomija.

U izveštaju o reviziji poslovanja Namenske, objavljenom na sajtu DRI, utvrđeno je da je kompanija GIM prodavala oružje ove trsteničke firme po cenama većim od cena iz komisionog ugovora, a tu razliku u prihodu nije isplatila proizvođaču.

Kako je navedeno u izveštaju, prema Zakonu o obligacionim odnosima komisionar GIM je bio dužan da položi račun Namenskoj kao komitentu i da "preda sve što je primio po osnovu izvršenog posla za njegov račun".

Balkanska istraživačka mreža BIRN objavila je 2018. i 2019. više istraživanja koja pokazuju da je kompanija GIM povezana sa ocem ministra policije Srbije Brankom Stefanovićem, i da je bila povlašćena pri kupovini naoružanja od fabrike Krušik u odnosu na državno preduzeće Jugoimport SDPR, podsetila je Nova ekonomija.

Dokument koji dokazuje vezu oca Nebojše Stefanovića sa GIM-om novinarima je prosledio uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, koji je zbog toga uhapšen 18. septembra 2019. i najpre odveden u zatvor u Beogradu, a onda vraćen u kućni pritvor, koji mu je ukinut 18. decembra.

Nova ekonomija poslala je pitanja GIM-u i Namenskoj iz Trstenika u vezi izveštaja državnog revizora, ali njihov odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

U izveštaju DRI se navodi da GIM nije dostavljao PPT Namenskoj obračune o komisionoj prodaji nakon obavljenog posla koji sadrže ugovore sa krajnjim kupcem, fakture GIM prema krajnjem kupcu kao i dokumentaciju o nastalim troškovima, nego je Namenska prihode od prodaje obračunavala po fakturama koje je sama izdala GIM-u, a koje sadrže nižu vrednost od one po kojoj je oružje zaista prodato inostranom kupcu.

Trstenička kompanija fakturisala je GIM-u vrednost proizvoda u iznosu od 319,29 miliona dinara u 2017. i 2018. godini, navodi se u izveštaju DRI o poslovanju namenske fabrike iz Trstenika.

Međutim, fakturisana vrednost istih proizvoda od strane GIM-a prema inostranom kupcu iznosila je preko 479 miliona dinara u 2017. i 2018. godini, što je razlika od 159,7 miliona dinara, ili 1.640.560‬ dolara.

Zato je nalaz revizora bio da postoji rizik da Namenskoj nisu prenete sve koristi od obavljenog komisionog posla realizovanog po povoljnijim uslovima od uslova predviđenih komisionim ugovorom, piše Nova ekonomija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pregovori o budžetu EU ne napreduju, verovatan novi samit Pregovori o budžetu EU ne napreduju, verovatan novi samit

  Zemlje koje najviše daju u budžet EU blokirale su napredak na specijalnom samitu EU o budžetu i ističu da neće da daju više novca za naredni dugoročni paket potrošnje vredan oko 1.000 milijardi evra.

 • Komisija ispituje povredu konkurencije na tržištu mleka i piva Komisija ispituje povredu konkurencije na tržištu mleka i piva

  Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je posle sprovedene sektorske analize tržišta trgovine na malo u prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom za period 2017-2018. godina i analize prikupljenih ugovora zaključenih između dobavljača pojedinih proizvoda i njihovih kupaca, pokrenula postupke ispitivanja povrede konkurencije protiv 23 tržišna učesnika.

 • Pošti Srbije 'zlatni sertifikat' u međunarodnom saobraćaju Pošti Srbije 'zlatni sertifikat' u međunarodnom saobraćaju

  Međunarodni biro Svetskog poštanskog saveza (SPS) dodelio je Pošti Srbije "Zlatni A sertifikat za upravljanje kvalitetom u međunarodnom poštanskom saobraćaju", saopšteno je danas.

 • G20 u Saudijskoj Arabiji o korona virusu G20 u Saudijskoj Arabiji o korona virusu

  Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 danas su se okupili u Rijadu na sastanku o posledicama epidemije novog korona virusa na svetsku ekonomiju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side