08.06.2018 Beograd

Dunav soja pozvala proizvođače da obeleže proizvode bez GMO soje

Dunav soja pozvala proizvođače da obeleže proizvode bez GMO soje Foto: pixabay
Međunarodno Udruženje "Dunav soja" pozvalo je danas domaće kompanije koje proizvode meso, jaja, mleko i drugu hranu od životinja hranjenih domaćom genetski nemodifikovanom sojom da obeleže te proizvode i omoguće potrošačima da izaberu "BEZ GMO" kvalitet koji je sertifikovan kao "Dunav soja standard".

Projekt menadžer "Dunav soje" Jovana Đisalov rekla je za Betu, povodom jubileja 140 godina proizvodnje soje, da će taj datum obeležiti i cela Evropa, a Srbija 14. juna na Danima polja u Lugovu kod Sombora.

"Udruženje Dunav soja koje ima preko 300 članova iz 20 zemalja Evrope pruža podršku domaćim proizvođačima genetski nemodifikovane hrane i soje i omogućava im da istaknu 'BEZ GMO' kvalitet", rekla je Đilasov.

Istakla je da proizvođači na taj način i dodaju vrednost svojim proizvodima, a potrašačima nude mogućnost izbora.

Udruženje je, kako je rekla, podržalo i 15 ministarstava poljoprivrede iz regiona i EU, kao i iz Srbije.

U Evropi je, prema rečima Đisalov, "BEZ GMO" sertifikovano oko 10.000 proizvoda, a i u Srbiji su do sada obeležena jaja kokošaka u čijoj se ishrani ne upotrebljava GMO.

"Srbija na 200.000 hektara proizvodi dovoljno soje za domaće potrebe i trećinu izvozi, a to je šansa za domaće proizvođače da svojim proizvodima dodaju novi kvalitet", rekla je Đisalov.

Najviše sertifikovanih proizvoda "BEZ GMO" je u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji i Francuskoj. 

Đisalov je rekla da je u Srbiji zabranjen uvoz i promet GMO, ali da je problem što se uvozi hrana proizvedena od životinja koje se njome hrane, a da to nije obeleženo na proizvodima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine

  Generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi izgradnja gasovoda kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom trebalo da počne u martu, a da je završetak radova predviđen 15. decembra ove godine.

 • Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu

  Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, piše u današnjem izdanju "Večernje novosti".

 • Evro sutra iznosi 118,40 dinara Evro sutra iznosi 118,40 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 118,4071 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • MMF smanjio predviđeni svetski rast MMF smanjio predviđeni svetski rast

  Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side