08.06.2018 Beograd

Dunav soja pozvala proizvođače da obeleže proizvode bez GMO soje

Dunav soja pozvala proizvođače da obeleže proizvode bez GMO soje Foto: pixabay
Međunarodno Udruženje "Dunav soja" pozvalo je danas domaće kompanije koje proizvode meso, jaja, mleko i drugu hranu od životinja hranjenih domaćom genetski nemodifikovanom sojom da obeleže te proizvode i omoguće potrošačima da izaberu "BEZ GMO" kvalitet koji je sertifikovan kao "Dunav soja standard".

Projekt menadžer "Dunav soje" Jovana Đisalov rekla je za Betu, povodom jubileja 140 godina proizvodnje soje, da će taj datum obeležiti i cela Evropa, a Srbija 14. juna na Danima polja u Lugovu kod Sombora.

"Udruženje Dunav soja koje ima preko 300 članova iz 20 zemalja Evrope pruža podršku domaćim proizvođačima genetski nemodifikovane hrane i soje i omogućava im da istaknu 'BEZ GMO' kvalitet", rekla je Đilasov.

Istakla je da proizvođači na taj način i dodaju vrednost svojim proizvodima, a potrašačima nude mogućnost izbora.

Udruženje je, kako je rekla, podržalo i 15 ministarstava poljoprivrede iz regiona i EU, kao i iz Srbije.

U Evropi je, prema rečima Đisalov, "BEZ GMO" sertifikovano oko 10.000 proizvoda, a i u Srbiji su do sada obeležena jaja kokošaka u čijoj se ishrani ne upotrebljava GMO.

"Srbija na 200.000 hektara proizvodi dovoljno soje za domaće potrebe i trećinu izvozi, a to je šansa za domaće proizvođače da svojim proizvodima dodaju novi kvalitet", rekla je Đisalov.

Najviše sertifikovanih proizvoda "BEZ GMO" je u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji i Francuskoj. 

Đisalov je rekla da je u Srbiji zabranjen uvoz i promet GMO, ali da je problem što se uvozi hrana proizvedena od životinja koje se njome hrane, a da to nije obeleženo na proizvodima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je danas u Srbiji počeo sa radom sistem za instant plaćanja, koji će raditi neprekidno i omogućavati prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

 • VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara

  Poljoprivrednici u Pančevu ostali su uskraćeni za najmanje 1.000 hektara državnog zemljišta jer je toliko, umesto njima, dato preduzeću Stari Tamiš, delu Sistema Almeks (Almex) koje je - kršeći zakon - gradskoj komisiji dostavilo netačne podatke o površinama koje ima u vlasništvu, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Miler: Srbija može do turskog toka Miler: Srbija može do turskog toka

  Predsednik Upravnog odobra JAD "Gasprom" Aleksej Miler poručio je da se Srbija može povezati na gasovodm koji do Turske ide preko Crnog mora.

 • Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad

  Ministarstvo privrede Srbije danas je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 15,98 miliona evra.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side