20.09.2017 Beograd

Efektiva: Presuda Evropskog suda pokazuje da banke nisu potpuno informisale klijente

Efektiva: Presuda Evropskog suda pokazuje da banke nisu potpuno informisale klijente
Udurženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je danas da poslednja presuda Evropskog suda pravde po tužbi 69 klijenata iz Rumunije protiv banke zbog kredita u švajcarskim francima, jasno pokazuje da su banke morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita i o potencijalnim rizicima uticaja promene kursa i kamate.

To udruženje izrazilo je očekivanje da će domaći sudovi prihvatiti to tumačenje i poništiti ugovore o krediranju u švajcarskim francima, kao i u evrima, koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.

Efektiva je navela da su se građani Srbije, kao i građani Rumunije zaduživali u stranoj valuti (švajcarskim francima) dok su im primanja u domaćoj valuti, a da ih banke nisu informisale o svim rizicima stupanja u takav odnos, već su suprotno, klijentu su sugerisale da je taj kredit povoljniji od nekog drugog.

"Banke su suprotno zakonskim obavezama, a tu obavezu poznaje i naš Zakon o zaštiti potrošača, klijenta svesno upućivale na donošenje pogrešne odluke, odnosno one koja će ga kasnije skupo koštati, zbog enormnog rasta kursa švajcarskog franka u odnosu na evro, što je dovelo do uvećanja mesečnih obaveza i do 2,5 puta kao i do rasta realne glavnice duga do visine iznad pozajmljenog kredita", navodi se u saopštenju.

Efektiva je navela da je to udruženje do sada u presudama pred domaćim sudovima iznosio takva obrazloženja, ali da nijedan korisnik kredita u švajcarskim francima nije imao korist od takvog stava.

"Nadamo se da će na dalje i domaći sudovi prihvatiti ovo tumčenje kao krucijalno u zasnivanju odnosna između korisnika i banke, te da će sve one ugovore koji jesu zasnovani na nepotpunom informisanju klijenta, poništiti. Ovo očekujemo kako za kredite u švajcarskim francima, tako i za kredite indeksirane u evrima", navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.09.2017, 09:09h Zorica Milovanović (1)

    Tračak nade da će se i u Srbiji MORATI suditi i presuđivati po važećim zakonima iste te Srbije.A ne po sistemu "ko da više".

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side