17.05.2019 Beograd

EIB: Grdelica najveći projekat u javnom sektoru u Srbiji

EIB: Grdelica najveći projekat u javnom sektoru u Srbiji Foto: Beta
Evropska investiciona banka (EIB) danas je saopštila da je ključni finansijer izgradnje Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, što je njen najveći projekat u javnom sektoru u Srbiji od 1977. godine.

"Ponosni smo što smo podržali izgradnju 20 od 26 kilometara autoputa kroz Grdelicu. Reč je o najizazovnijoj deonici sa više od 20 mostova i dva tunela, kreditirani sredstvima EIB-a, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji", istakla je šefica Regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre na sinoćnom prijemu povodom Dana Evrope, koji Banka slavi kao finansijska poluga EU. 

Kako je istaknuto, EIB finansira izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji, od puteva do sistema vodosnabdevanja. Banka ulaže u izgradnju i obnovu četiri klinička centra (u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu) i trenutno podržava više od 300 projekata na lokalu. 

"Svaki značajan put kroz Srbiju, od 1977. godine, nosio je pečat EIB-a - počev od Autoputa 'Bratstva i jedinstva', preko obilaznice oko Beograda koja je u izgradnji, do autoputa kroz Grdeličku klisuru, kao dela Panevropskog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji", objasnila je Negre. 

Evropska investiciona banka je najveći multilateralni zajmodavac na svetu, čije investicije u Srbiji premašuju 5,4 milijarde evra. U 2018. godini u zemlje Zapadnog Balkana uloženo je više od milijardu evra, od čega gotovo polovina sredstava odlazi na projekte u Srbiji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs biće 117,9120 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da izgradnja Moravskog koridora, "najznačajnijeg autoputa uz Koridor 10 za Srbiju", može da počne na leto.

 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji za april iznosila je 54.645 dinara, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 75.441 dinar, saopštio je danas Rpublički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side