17.05.2019 Beograd

EIB: Grdelica najveći projekat u javnom sektoru u Srbiji

EIB: Grdelica najveći projekat u javnom sektoru u Srbiji Foto: Beta
Evropska investiciona banka (EIB) danas je saopštila da je ključni finansijer izgradnje Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, što je njen najveći projekat u javnom sektoru u Srbiji od 1977. godine.

"Ponosni smo što smo podržali izgradnju 20 od 26 kilometara autoputa kroz Grdelicu. Reč je o najizazovnijoj deonici sa više od 20 mostova i dva tunela, kreditirani sredstvima EIB-a, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji", istakla je šefica Regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre na sinoćnom prijemu povodom Dana Evrope, koji Banka slavi kao finansijska poluga EU. 

Kako je istaknuto, EIB finansira izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji, od puteva do sistema vodosnabdevanja. Banka ulaže u izgradnju i obnovu četiri klinička centra (u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu) i trenutno podržava više od 300 projekata na lokalu. 

"Svaki značajan put kroz Srbiju, od 1977. godine, nosio je pečat EIB-a - počev od Autoputa 'Bratstva i jedinstva', preko obilaznice oko Beograda koja je u izgradnji, do autoputa kroz Grdeličku klisuru, kao dela Panevropskog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji", objasnila je Negre. 

Evropska investiciona banka je najveći multilateralni zajmodavac na svetu, čije investicije u Srbiji premašuju 5,4 milijarde evra. U 2018. godini u zemlje Zapadnog Balkana uloženo je više od milijardu evra, od čega gotovo polovina sredstava odlazi na projekte u Srbiji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side