EK: Velika Britanija treba da reši problematična pitanja o Bregzitu, a ne EU
03.10.2019 Brisel

EK: Velika Britanija treba da reši problematična pitanja o Bregzitu, a ne EU

EK: Velika Britanija treba da reši problematična pitanja o Bregzitu, a ne EU Foto: pixaby
Evropska unija (EU) ima pitanja o planu britanskog premijera Borisa Džonsona o Bregzitu, i Velika Britanija treba da reši te "problematične tačke", saopštila je Evropska komisija.

"Kao što smo to već rekli, postoje problematične tačke u predlogu Velike Britanije, i ima još posla da se obavi. Taj posao treba da obavi Velika Britanija, a ne EU", izjavila je portparolka Evropske komisije (EK) Nataša Berto.

Ona je podsetila da je Velika Britanija ta koja napušta EU i nije EU ta koja napušta Veliku Britaniju. "Činimo sve što je u našoj moći da obezbedimo što uredniji odlazak", rekla je portparolka EK.

"Spremni smo da se angažujemo na konstruktivan način sa našim kolegama, ali EU ne želi da snosi odgovornost za neuspeh ili odlazak (Velike Britanije) bez dogovora", rekla je Nataša Berto.

Džonson je juče predstavio svoj plan o Bregzitu koji je EU prihvatila sa velikim oprezom.

Pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske, ostaje ključna prepreka za sporazum dve strane. EU insistira da ta granica ostane otvorena, da sporazum ne otežava neometanu ekonomsku saradnju dve Irske i da poštuje pravila unutrašnjeg tržišta EU.

U predlozima za dogovor o Bregzitu koje je Velika Britanija juče predala Evropskoj uniji, fokus je na zadržavanju otvorene granice između dve Irske, a London predlaže da se to obezbedi tako što će Severna Irska ostati blisko povezana sa pravilima EU za trgovinu dobrima, moguće za duži period.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je da će u narednim danima uslediti pregovori o novom predlogu britanskog premijera za sporazum o Bregzitu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side