05.08.2019 Beograd

Ekonomist: U Egiptu 32,5 odsto od 99 miliona stanovnika živi u siromaštvu

Ekonomist: U Egiptu 32,5 odsto od 99 miliona stanovnika živi u siromaštvu Foto: pixaby
Egipatska vlada je konačno potvrdila u dugo odlaganom izveštaju da je 32,5 odsto od 99 miliona ljudi živelo u siromaštvu, u poređenju sa 27,8 odsto 2015. godine, preneo je sajt britanskog lista "Ekonomist".

List dodaje da se taj izveštaj, da bi stavi bile još gore, oslanja na zvanične podatke o siromaštvu prema kojima su siromašni stanovnici oni koji mesečno primaju oko 45 dolara, što je za 25 odsto manje od finansijske definicije koju je utvrdila Svetska banka.

Izveštaj demantuje tvrdnje predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija da njegove ekonomske reforme donose napredak. 

Smanjenje subvencija i veći porezi doveli su do malog suficita u egipatskom budžetu i smanjili njegov projektovani budžetski deficit na 8,3 odsto Bruto domaććeg proizvda (BDP) u ove godine, u poređenju sa 12,5 odsto tri godine ranije, naveo je list i dodao da su na taj način su građani su ostali siromašniji.

Plate ne idu u korak sa inflacijom i privatni sektor ne raste mnogo, naveo je Ekonomist i dodao da je Sisi, suočavajući se s lošim vestima, odlučio da okrivi glasnika - njegova vlada je mesecima blokirala objavljivanje izveštaja.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side