EU donirala pet milijardi evra Srbiji od 2000.godine
02.01.2013 Beograd

EU donirala pet milijardi evra Srbiji od 2000.godine

EU donirala pet milijardi evra Srbiji od 2000.godine
EU i zemlje članice su u poslednjih 12 godina dali Srbiji pet milijardi evra donacija.

Evropska unija, kao celina, od 2000. je Srbiji dala donacije u iznosu od više od 2,6 milijardi evra, a kada se na to pridoda i novac koji su slale zemlje-članice pojedinačno, onda cifra premašuje pet milijardi evra, pišu Novosti.

To znači da je EU najveći donator Srbije, koja u ukupnoj međunarodnoj pomoći našoj zemlji učestvuje sa više od 50 odsto. Kada se pristigla pomoć podeli ”po glavi” stanovnika, ispada da je svaki građanin od Evrope dobio oko 700 evra.

Najviše pomoći EU, više od milijardu i po evra, dato je za energetiku, odnosno za remonte elektrana u Srbiji, zatim za zdravstvo, razvoj institucija i lokalne samouprave.

"Kada dobijemo datum za početak pregovora, neće nam biti otvoreni neki posebni fondovi, ali ćemo moći da ”vučemo” više sredstava iz ”kase” IPA za projekte pomoći u pregovaračkom procesu.  U februaru ćemo znati kolike će te cifre biti, a zasada nam je iz Brisela za 2013. zagarantovano oko 200 miliona evra",  kaže za Novosti Ognjen Mirić, iz Kancelarije za evropske integracije.

Milica Delević, šefica skupštinskog Odbora za EU, objašnjava da se u Srbiji često zanemaruje činjenica da su Rusija i Kina daleko od prvih pet na listi najvećih donatora:

"Zahvaljujući bespovratnim sredstvima dobijenim od EU, uspeli smo da sprovedemo reforme u mnogim oblastima. Kada se na to pridodaju i povoljni investicioni krediti od evropskih banaka, jasno je da bez Brisela naša zemlja ne bi mogla ovoliko da napreduje", kaže ona

autor: AM izvor: Novosti
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.01.2013, 12:41h Belgradese (3)

    @Petar Izgleda da ti još nisu javili: bombardovao nas je NATO, a ne EU. Izgleda da ti još nisu objasnili zašto su nas bombardovali: da smo se svima smučili onim što su naši "dobrovoljci", vojska, murija, paravojne formacije & co. uradili po okolini, a naročito na Kosovu. Izgleda da ti ne pada na pamet jedan detalj: šta smo sve mi porušili po BiH, Hrvatskoj i Kosovu. Izgleda da si bežao sa časova srpskog (i nekih drugih časova): "da li" se piše odvojeno.

  • 3.01.2013, 12:04h Saša

    Bolje da nisu dali.Toliko za dušebrižnika propale privrede i države daleko pre 1999.

  • 2.01.2013, 22:29h Petar (2)

    Dali su tu uracunate i "donacije" iz vazduha 1999-te godine kada je desetkovana i nasa privreda?Pitanje za dusebriznike: Dali su vise unistili 1999-te ili dali u narednih 10 godina?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side