13.06.2019 Moskva

EU i Rusija nadaju se rešenju sa Kijevom oko gasa

EU i Rusija nadaju se rešenju sa Kijevom oko gasa Foto: Pixabay
Rusija i Evropska unija danas su izrazili nadu da će se sa Ukrajinom naći rešenje koje će omogućiti produženje sadašnjeg ugovora o tranzitu ruskog gasa ka Evropi preko ukrajinske teritorije.

"Rusija je spremna da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine i osigura isporuke evropskim korisnicima. Mi smo spremni da produžimo taj ugovor po sadašnjim uslovima", rekao je ruski ministar energetike  Aleksandar Novak posle sastanka sa evropskim komesarom za energetiku Slovakom Marošom Šefčovićem.

Šefčović je rekao da EU ocenjuje da nije potreban plan B zato što su uvek nalažena konstruktivna rešenja.

Sporazum o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine ističe krajem 2019. godine i dve zemlje koje su u zategnutim odnosima ne uspevaju da se dogovore oko njegovog produženja.

Krajem 2019. godine treba da počnu sa radom dva gasovoda, nemačko-ruski gasovod Severni tok dva i tursko-ruski gasovod Turski tok, koji treba da zaobiđu teritoriju Ukrajine. Time će Kijev ostati bez značajnog finansijskog izvora i bitnog oružja naspram Rusije.

SAD, koje se žestoko protive projektu Severnu tok dva, prete sankcijama. Taj stav podržava novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je krajem maja tražio nove američke sankcije protiv Rusije.

Moskva se nada da će nove ukrajinske vlasti imati pragmatičan pristup kada je reč o tranzitu gasa preko njihove teritorije posle 2019. godine, rekao je danas Novak i ocenio neprihvatljivim američke sankcije.

On je rekao da pregovori mogu da uspeju samo ako dve strane traže kompromis.

Ruski ministar je ipak rekao da ti trostrani pregovori neće biti održani pre sredine septembra, odnosno posle ukrajinskih parlamentarnih izbora predviđenih ovog leta.

Izvršni direktor ukrajinske gasne kompanije Naftogas Jurij Vitrenko je odmah reagovao preko Fejsbuka na Novakove reči i optužio Moskvu da namerno odlaže pregovore.

On je rekao da izgleda da Rusija računa na pregovarače koji će izdati Ukrajinu.

"Ona pokušava istovremeno da prevari Ukrajinu i Evropu", dodao je on.

Ocenivši da sadašnji ugovor o tranzitu nije u interesu Kijeva Vitrenko je upozorio EU da treba da se pripremi da bude bez novog ugovora o tranzitu od iduće godine.

Posle niza gasnih ratova između Rusije i Ukrajine koji su doveli do poremećaja snabdevaja Evrope tokom 2000-itih, obim gasa koji ide preko Ukrajine već je znatno smanjen otvaranjem 2011. gasovoda Severni tok jedan koji povezuje Rusiju sa Nemačkom preko Baltika.

Rusija je, međutim, više puta rekla da je spremna da nastavi izvoz gasa preko Ukrajine čak i kad počnu da rade dva nova gasovoda.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno

  Trgovinsko primirje između Vašingtona i Pekinga je "dobra vest" ali to nije dovoljno, upozorila je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva i izvršila pritisak na dve zemlje da dođu do trajnog rešenja da bi očuvali svetski rast.

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinaru će danas neznatno opasti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5563 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu

  Britanska funta porasla je danas u odnosu na dolar i evro posle saopštenja da je ostvaren dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

 • APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji

  Delta holding je najveća grupacija, odnosno ekonomska celina u Srbiji, prema broju povezanih pravnih lica, koju čine 57 firmi, od kojih je 17 poslovalo u inostranstvu, objavljeno je danas u Godišnjem izveštaju o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2018. godini, koji je sačinila Agencija za privredne registre (APR).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side