05.12.2019 Beograd

EU i Vlada Srbije finansiraju razvoj inovacija u 33 preduzeća

EU i Vlada Srbije finansiraju razvoj inovacija u 33 preduzeća Foto: Beta / Vlada Srbije
Fond za inovacionu delatnost Srbije je danas predstavio 33 preduzeća kojima je odobreno finansiranje za razvoj inovacija u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, u ukupnom iznosu od 4,1 miliona evra.

Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu i Кragujevcu.

Multifunkcionalna rukavica za osobe sa oštećenim vidom, edukativna platforma za decu školskog uzrasta, trake za pasivnu zaštitu od vatre koje su napravljene od recikliranih sirovina i bioloških materijala... neke od inovacija koje će u narednom periodu razvijati preduzeća zahvaljujući finansijskoj podršci EU i Vlade Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je na skupu da je ključ razvoja u obrazovanju, nauci i inovacijama.

On je naveo i da javni poziv Fonda pokazuje da iz godine u godinu postoji sve veće interesovanje za programe podrške razvoju inovacija.

"Ulaganje u nauku, obrazovanje i u inovacije je ulaganje u našu budućnost. Budžet za inovacije raste od 2017. godine, tako je za 2020. godinu opredeljeno više sredstava kako za Fond za inovacionu delatnost tako i za Fond za nauku", rekao je Šarčević.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je kazao da mala i srednja preduzeća čine okosnicu svake ekonomije i nosioci su 90 odsto privredne aktivnosti u svakoj državi.

"Vlada Srbije želi da, uz podršku Fonda za inovacionu delatnost, podstiče rast i razvoj malih i srednjih preduzeća, kroz implementiranje novih tehnoloških rešenja i kreativnih ideja, tako da one postanu realan proizvod na tržištu. Tu posebno mislimo na oblast veštačke inteligencije, robotike, blokčejna, povezanih uređaja. Na ovaj način, primenom inovacija i digitalizacije u malim i srednjim preduzećima, ali i velikim sistemima, stvara se nova vrednost za srpsku ekonomiju i privredu", rekao je Popović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da programi koje podržava EU kroz Fond za inovacionu delatnost postaju oslonac srpske ekonomije utemeljene na znanju, kao što su i nauka i istraživanja.

"Prihodi finansiranih kompanija porasli su sa šest miliona na 20 miliona evra u šest godina, stvoreno je 480 visokokvalifikovanih radnih mesta, izvoz je povećan za 8,4 miliona evra, podnešeno je više od 33 nacionalne i 25 međunarodnih patentnih prijava. Evropska unija je ponosna što je omogućila ove rezultate", istakao je Fabrici.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side