Evropska centralna banka uvodi podsticajne mere da ublaži efekat korona virusa
12.03.2020 Frankfurt

Evropska centralna banka uvodi podsticajne mere da ublaži efekat korona virusa

Evropska centralna banka uvodi podsticajne mere da ublaži efekat korona virusa Foto: pixabay.com
Evropska centralna banka objavila je danas nove podsticajne mere u nastojanju da ublaži ekonomske teškoće nastale zbog epidemije korona virusa.


Evropska centralna banka (ECB) za 19 zemalja koje koriste evro odlučila je danas da otkupi obveznice za dodatnih 120 milijardi evra do kraja ove godine. To se dodaje na 20 milijardi evra mesečno koje već otkupljuje.

ECB, čije sedište je u Frankfurtu, obezbediće i jeftine dugoročne zajmove bankama da osigura da imaju potrebnu likvidnost, što je mera koja stupa odmah na snagu. Takođe će privremeno ublažiti neke zahteve za kapital za banke da bi omogućila da one mogu da nastave da daju zajmove.

"Iako ne vidimo očigledne znakove stresa na monetarnim tržištima ili nedostatak likvidnosti u bankarskom sistemu, ova operacija je efikasna sigurnosna mreža ukoliko bude potrebna", navela je ECB u saopštenju, prenosi Frans pres.

Da bi izbegla talas stečaja vezanog za epidemiju koronavirusa, ECB je izmenila uslove svog sledećeg programa zajma bankama, obezbeđujući još povoljnije uslove da bi se podržali zajmovi onima koji su najteže pogođeni virusom, a posebno malim i srednjim firmama.

Cilj svih mera je da se pomogne firmama da dobiju potrebno finansiranje i da se podstakne ekonomska aktivnost da bi se preduhitrio pad aktivnosti usled zatvaranja i restrikcija zbog epidemije virusa.

Za razliku od drugih centralnih banaka, ECB je zadržala nepromenjene kamatne stope, iako su mnogi analitičari očekivali da će ih smanjiti. Kamatne stope su već niske i ekonomisti su rekli da veća smanjenja ne bi mnogo pomogla. Glavna kamatna stopa je već nula od marta 2016. a stopa za banke koje ostavljaju depozite je ostala na minus 0,5 odsto.

Ovi potezi ECB-a doneti su u vreme kada se prognozira da će evrozona zapasti u recesiju i kada finansijska tržišta beleže pad zbog udara epidemije na privredu.

Zabrinutost je dalje porasla kada su SAD odlučile da zaustave putovanja evropljana u Ameriku.

Ekonomisti govore da je teško otklanjati uticaj epidemije virusa sa monetarnom politikom pošto ona pre svega izaziva šok u snabdevanju robe i usluga. Monetarna politika bolje deluje da podstiče tražnju ne ponudu, tako što omogućava lakše dobijanje kredita.

Delovanje centralne banke je usmereno na to da se ograniči šteta od posledica prekida poslovanja. Lakše dostupan i ciljani kredit bi mogao da pomogne firmama da prebrode težak period prekida i da ne propadnu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side