31.10.2019 Brisel

Evrozona beleži stabilan ali slab rast u trećem tromesečju

Evrozona beleži stabilan ali slab rast u trećem tromesečju Foto: pixabay.com
Privredni rast u 19 zemalja evrozone ostao je stabilan ali slab u trećem tromesečju sa 0,2 odsto, prema prvoj proceni Evropske kancelarije za statistiku Eurostat, objavljenoj danas.

 


Privredni rast u trećem tromesečju od 0,2 odsto isti je kao i u prethodnom tromesečju i znak je stagnacije privredne aktivnosti u Evropi.

Prema statističkim podacima stopa inflacije je usporila na 0,7 odsto u oktobru u odnosu na 0,8 odsto u septembru, što je zabrinjavajuće pošto je dosta ispod ciljanih nešto ispod dva odsto Evropske centralne banke.

Istovremeno je stopa nezaposlenosti ostala stabilna na 7,5 odsto u septembru, kao i prethodnog meseca.

Trgovinski sukobi kao i neizvesnost oko Bregzita utiču već više meseci na privrednu aktivnost evropskih zemalja, posebno na izvozne sile kao što je Nemačka čija proizvodnja ulazi fazu recesije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Moguć štrajk u Fiat-Krajsleru u SAD Moguć štrajk u Fiat-Krajsleru u SAD

  Sindikat radnika auto-industrije u SAD je počeo cenkanje s "Fiat-Krajslerom" o novom sporazumu, uz izglednu mogućnost štrajka protiv tog proizvođača automobila u Detroitu.

 • Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata

  Predloženi budžet za 2020. godinu je relativno dobro planiran, ali je najveća ekonomska greška napravljena pre izrade tog budžeta prekomernim povećanjem plata u "opštoj državi" u proseku za 9,6 odsto, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

 • Mali: Prosečna zarada u decembru preko 500 evra Mali: Prosečna zarada u decembru preko 500 evra

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prosečna zarada u decembru preći 500 evra, čime se "ispunjava obećano", ali da Vlada nije ni time zavodovoljna već želi da životni standard bude još bolji, navodeći da je ovo postignuto na zdravim ekonomskim osnovama.

 • Mali: Povezivanjem sa Juroklir bankom do većeg broja investitora Mali: Povezivanjem sa Juroklir bankom do većeg broja investitora

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima Juroklir banke (Euroclear Bank), jedne od najvećih klirinških organizacija u međunarodnoj trgovini hartijama od vrednosti i izrazio želju za boljim povezivanjem sa ovom finansijskom organizacijom.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side