06.08.2018 Brisel

Fond evrozone isplatio poslednju ratu pomoći Grčkoj

Fond evrozone isplatio poslednju ratu pomoći Grčkoj Foto: pixabay.com
Fond evrozone za pomoć saopštio je danas da je uplatio Grčkoj poslednju ratu pomoći od 15 milijardi evra, pošto je primedba Nemačke odložila isplatu nekoliko nedelja.

Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) saopštio je da će 9,5 milijardi evra biti iskorišćeno za pravljenje zaštitnog fonda u gotovini kako bi Grčkla mogla da ispunjava svoje finansijske potrebe skoro dve godine.

Preostalih 5,5 milijardi evra će otići na isplatu ogromnog duga zemlje.

Direktor ESM-a Klaus Regling je rekao da je "Grčka prešla dug put" tokom trogodišnjeg programa pomoći i da se "posvećenost i naporan rad grčkog naroda sada isplaćuju".

Nemačka se sredinom jula protivila isplati tada, navodeći da Atina još nije ispunila sve uslove.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor dužnika u švajcarskim francima Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor dužnika u švajcarskim francima

  Vrhovni sud Grčke je presudio da su zakoniti uslovi ugovora pod kojima su banke odobravale kredite indeksirane u švajcarskim francima, te se, kako u ugovorima piše, moraju i otplatiti - ili u toj valuti ili preračunati u evro po dnevnom kursu na dan plaćanja svake rate, objavljeno je danas u Atini.

 • Generalni sekretar Udruženja banaka: Rešenje za kredite u švajcarcima da bude ekonomski održivo Generalni sekretar Udruženja banaka: Rešenje za kredite u švajcarcima da bude ekonomski održivo

  Banke podržavaju traženje rešenja za lakšu otplatu kredita u švajcaraskim francima, ali insistiraju da ono bude ekonomski održivo, zasnovano na poštovanju zakona i pravnoj sigurnosti, jer jedino tako ćemo u budućnosti izbeći slične neželjene situacije, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

 • Evro u ponedeljak 118,07 dinara Evro u ponedeljak 118,07 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 22. aprila neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,0719 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro danas 118,09 dinara Evro danas 118,09 dinara

  Dinar je danas oslabio za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0933 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side