Frikom kažnjen sa tri miliona evra
05.03.2014 Beograd

Frikom kažnjen sa tri miliona evra

Frikom kažnjen sa tri miliona evra http://www.frikom.rs/
Industriji smrznute hrane Frikom iz Beograda potvrđena je kazna za plaćanje oko tri miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja na trzištu.

Kako prenosi Tanjug pozivajući se na izvor u Komisiji za zaštitu konkurencije, Frikom je kažnjen sa 301.950.520 dinara.

Kazna je izrečena, jer je Frikom ugovorima koje je zaključivao sa kupcima - maloprodavcima u periodu od 2008. do 2010. godine unosio kao bitan element odredbe kojima je nametao obavezu da se u potpunosti primenjuju maloprodajne cene utvrđene cenovnicima Frikoma. Osim toga, Frikom je uvodio i obavezu ekskluzivne kupovine relevantnog proizvoda od Frikoma uz direktnu ili indirektu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda.

Po navodima Tanjuga, Vrhovni kasacioni sud je odbio zahtev Frikoma za preispitivanje sudske presude Upravnog suda, kojom je potvrđeno rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaje te kompanije i izricanje mere plaćanja novčane kazne.

Komisija je u novembu 2012. godine Frikomu izrekla meru plaćanja novčanog iznosa od 301.950.520,00 zbog zloupotrebe dominantnog položaja. 

Presudom Upravnog suda od 12. marta 2013. godine odbijena je tužba Frikoma i potvrđeno je rešenje Komisije o izricanju mere plaćanja novčanog iznosa od 301,95 miliona dinara.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side