04.05.2017 Beograd

Gligorov: Razočaravajući novi podatak o rastu BDP-a Srbije od jedan odsto

Gligorov: Razočaravajući novi podatak o rastu BDP-a Srbije od jedan odsto Foto: Medija centar Beograd
Ekonomista Vladimir Gligorov danas je ocenio da je razočaravajući podatak da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio jedan odsto, a u budžetu je planirano da godišnji rast bude tri odsto.

"Pretpostavljam da Vlada Srbije koja najavljuje povećanje plata i penzija računa sa tim da će se privredni rast ubrzati u sledećih par godina, pa neće biti problema sa fiskalnim prihodima", rekao je Gligorov agenciji Beta.

On je dodao da novca za povećanje plata u javnom sektoru i penzija trenutno ima u budžetu, ali da trajna povišica zahteva da to ne optereti budžet previše sledećih godina.

"Uglavnim posle svih ograničavanja ili zamrzavanja troškova budžeta i u poslednjem slučaju smanjenja plata - redovno dolazi povećanje plata kojima se to nadoknađuje. Posebno ukoliko se ceni da se smanjuje politička popularnost ili pred izbore. Tako je izgleda i sada, mada su izbori za predsednika tek završeni", rekao je Gligorov koji je saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će ove godine povišica plata u javnom sektoru i penzija biti najveća do sada.

Plate u javnom sektoru i penzije veće o 25.000 dinara su umanjene od novembra 2014. godine kao mera smanjenja troškova budžeta, i od tada su dva puta povećavane. Poslenje povećanje bilo je januara ove godine kad su plate uvećane za pet do šest odsto, a penzije 1,5 odsto.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 118, 23 dinara Evro sutra 118, 23 dinara

  Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,2362 dinara za jedan evro.

 • Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Istraživačke grupe Brisela koja priprema izveštaj i vodič za investiranje u Srbiji Fadrikom Alvaresom Toledom o prioritetima Srbije u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, regionalnom povezivanju i privlačenju stranih investitora, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis

  Manje od trećine ukupnog broja stranaca koji dobijaju dozvolu za rad u Srbiji pokreće sopstveni posao, dok ostali uglavnom rade u inostranim kompanijama, pre svega na visokospecijalizovanim poslovima za koje ne postoje odgovarajući kadrovi u zemlji ili ih nema dovoljno, objavio je časopis "Biznis i finansije".

 • Evro danas 118,25 dinara Evro danas 118,25 dinara

  Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,2562 dinara za jedan evro, što će biti rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw