04.05.2017 Beograd

Gligorov: Razočaravajući novi podatak o rastu BDP-a Srbije od jedan odsto

Gligorov: Razočaravajući novi podatak o rastu BDP-a Srbije od jedan odsto Foto: Medija centar Beograd
Ekonomista Vladimir Gligorov danas je ocenio da je razočaravajući podatak da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio jedan odsto, a u budžetu je planirano da godišnji rast bude tri odsto.

"Pretpostavljam da Vlada Srbije koja najavljuje povećanje plata i penzija računa sa tim da će se privredni rast ubrzati u sledećih par godina, pa neće biti problema sa fiskalnim prihodima", rekao je Gligorov agenciji Beta.

On je dodao da novca za povećanje plata u javnom sektoru i penzija trenutno ima u budžetu, ali da trajna povišica zahteva da to ne optereti budžet previše sledećih godina.

"Uglavnim posle svih ograničavanja ili zamrzavanja troškova budžeta i u poslednjem slučaju smanjenja plata - redovno dolazi povećanje plata kojima se to nadoknađuje. Posebno ukoliko se ceni da se smanjuje politička popularnost ili pred izbore. Tako je izgleda i sada, mada su izbori za predsednika tek završeni", rekao je Gligorov koji je saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će ove godine povišica plata u javnom sektoru i penzija biti najveća do sada.

Plate u javnom sektoru i penzije veće o 25.000 dinara su umanjene od novembra 2014. godine kao mera smanjenja troškova budžeta, i od tada su dva puta povećavane. Poslenje povećanje bilo je januara ove godine kad su plate uvećane za pet do šest odsto, a penzije 1,5 odsto.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je danas u Srbiji počeo sa radom sistem za instant plaćanja, koji će raditi neprekidno i omogućavati prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

 • VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara

  Poljoprivrednici u Pančevu ostali su uskraćeni za najmanje 1.000 hektara državnog zemljišta jer je toliko, umesto njima, dato preduzeću Stari Tamiš, delu Sistema Almeks (Almex) koje je - kršeći zakon - gradskoj komisiji dostavilo netačne podatke o površinama koje ima u vlasništvu, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad

  Ministarstvo privrede Srbije danas je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 15,98 miliona evra.

 • Miler: Srbija može do turskog toka Miler: Srbija može do turskog toka

  Predsednik Upravnog odobra JAD "Gasprom" Aleksej Miler poručio je da se Srbija može povezati na gasovodm koji do Turske ide preko Crnog mora.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side