05.12.2019 Beograd

Godfri: Srbiji potrebna mala i srednja preduzeća za pokretanje privrednog rasta

Godfri: Srbiji potrebna mala i srednja preduzeća za pokretanje privrednog rasta Foto: Beta / USAID
Srbiji su potrebna mala i srednja preduzeća (MSP) za pokretanje privrednog rasta i stvaranje novih radnih mesta, jer taj sektor čini skoro 99 odsto svih firmi, stvara dve trećine svih radnih mesta i ukupnih domaćih prihoda, rekao je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.

"MSP doprinose sa 28 odsto BDP-u Srbije, u poređenju sa 55 odsto u SAD-u i EU i ona bi trebala da budu najdragoceniji igrači privrede. Postoji puno prostora da MSP ispune svoj potencijal", kazao je Godfri na biznis forumu u organizaciji USAID-a u Beogradu o razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetnika. On je rekao da "MSP imaju profesionalno rukovodstvo, koriste finansiranje, investiraju u opremu, imaju tim koji se bavi prodajom i uglavnom su počela da prodaju na sofisticirana tržišta". Godfri je rekao i da su se "regulatorni rizici poslovanja u Srbiji smanjili tokom prethodne decenije, i ubrzani su ;procesi u mnogim oblastima regulacije".

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su za "MSP najpotrebniji pristup finansijama i primena inovativnih digitalnih rešenja... od samog proizvodnog procesa, planiranja do inženjeringa. U MSP ima malo kompetencije, vlasnici kompanija imaju želju za time, ali im je za to potrebna podrška", naveo je Čadež.

Direktor Projekta USAID za saradnju za ekonomski razvoj Džozef Lauter kazao je da u svim zemljama, a naročito onima koje se razvijaju, poput Srbije, MSP treba da budu nosilac privrednog rasta.

"Da bismo pomogli razvoj ovog sektora, odlučili smo da okupimo njihove predstavnike da razmene iskustva, razgovaraju o ključnim elementima uspeha, dobiju konkretnu podršku i nađu prilike da ostvare rast", rekao je Lauter.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Brnabić: Javni dug Srbije pao na 48,2 odsto BDP-a Brnabić: Javni dug Srbije pao na 48,2 odsto BDP-a

    Javni dug Srbije pao je na 48,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

  • Mali: Izmenama zakona povećavamo bazu potencijalnih investitora Mali: Izmenama zakona povećavamo bazu potencijalnih investitora

    Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali danas je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, rekao da će njime biti omogućeno da se poveća baza i struktura potencijalnih investitora koji će ulagati u domaće hartije od vrednosti, što je još jedna od aktivnosti Ministarstva finansija, usmerena ka razvoju tržišta kapitala.

  • Evro danas 117,51 dinar Evro danas 117,51 dinar

    Zvanični srednji kurs danas je 117,5169 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side