Gugl odbacio optužbe EK o dominantnoj poziciji s Androidom
10.11.2016 Brisel

Gugl odbacio optužbe EK o dominantnoj poziciji s Androidom

Gugl odbacio optužbe EK o dominantnoj poziciji s Androidom Foto: Pixabay
Američki internet gigant Gugl odbacio je danas optužbe Evropske komisije da drži dominantne pozicije sa svojim Android sistemom za mobilne telefone i time krši zakone o konkurenciji.

"Android nije gušio konkurenciju, on je naprotiv širio", rekao je Kent Voker, potpredsednik američke kompanije u objavi na blogu.

Evropska komisija je u aprilu optužila Gugl u vezi njegovog operativnog sistema Android, koji obuhvata 80 odsto svetskog tržišta pametnih telefona, prema istrazi pokrenutoj godinu dana ranije.

"U sadašnjoj fazi istrage smatramo da svojim ponašanjem Gugl onemogućuje korisnicima veći izbor aplikacija i mobilnih usluga i da kompanija koči inovacije drugih aktera, čime krši propise o konkurenciji Evropske unije", rekla je tada evropska komesarka za politiku konkurencije Margarete Vestager.

U odgovoru američke grupe na ove optužbe poslatom danas navodi se da "ekosistem Android pažljivo balansira interese korisnika, onih koji razvijaju programe, proizvođača i mobilnih operatera", napisao je Kent Voker.

Voker je na blogu takođe napisao da je Evropska unija ignorisala ulogu proizvođača ajfona Epla kada je uputila optužbe Guglu o gušenju konkurencije.

Voker je napisao da se ignorisanjem konkurencije sa Eplom izostavlja odlika koja definiše današnje kompetitivno tržište pametnih telefona.

Gugl je početkom novembra odbacio optužbe EU da suzbija konkurenciju i da svoj dominantan položaj na tržištu koristi da sistematski favorizuje svoj servis za kupovinu on-lajn.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side