10.06.2015 | 11:27h ► 13:27h Beograd

Ikea dobila građevinsku dozvolu za prvu robnu kuću

Ikea dobila građevinsku dozvolu za prvu robnu kuću Foto: Tanjug / Marko Đoković
Švedski proizvođač nameštaja Ikea dobio je danas građevinsku dozvolu za izgradnju prve robne kuće u Beogradu.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je građevinsku dozvolu direktoru za nekretnine i razvoj kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu Vladislavu Laliću, najavilo je to ministarstvo.

Ikea je 8. juna podnela zahtev za dobijanje građevinske dozvole.

Početak radova na prvoj beogradskoj robnoj kući Ikee, kako je ranije najavljeno iz te kompanije, planiran je na jesen ove godine, a završetak radova do kraja 2016. godine.

Prva robna kuća kompanije Ikea gradiće se na lokaciji naselja Bubanj potok na zemljištu površine 26 hektara, koje se nalazi jugoistočno od Beograda neposredno iza naplatne rampe Bubanj potok, s desne strane u pravcu Niša i prostire se sve do nadvožnjaka Tranšped i prvog izlaza s autoputa.

Površina objekta Ikee biće 39.500 kvadratnih metara, a u planu je i izgradnja 1.400 parking mesta za kupce i posetioce.

Robna kuća, parking i unutrašnje saobraćajnice prostiraće se na ukupno 11 hektara.

Predstavnici Vlade Srbije i grada Beograda potpisali su sa predstavnicima Ikee, 3. oktobra 2014, memorandum o izgradnji prve robne kuće u Beogradu, kod Bubanj Potoka koja će zaposliti, kako je tada najavljeno, 300 radnika.

Tada je na konferenciji za novinare saopšteno da je vrednost investicije kod Bubanj Potoka oko 70 miliona evra, ali i da je planirana izgradnja ukupno pet robnih kuća na teritoriji Srbije, dve u Beogradu (Beograd-Istok kod Bubanj Potoka i Beograd - Zapad) i po jedna u Nišu, Novom Sadu i centralnoj Srbiji, kao i da je očekivana vrednost ukupne investicije 300 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao na toj konferenciji da će dolazak Ikee u Srbiju privući druge strane investitore u novu privrednu zonu koja će biti napravljena kod Bubanj Potoka.

Plan detaljne regulacije je prevideo da se kod Bubanj Potoka napravi privredna zona površine 167 hektara.

Ikea je prvi put izrazila zainteresovanost za dolazak u Srbiju još pre 23 godine.

Ikea (IKEA) je jedan od najvecih i najpoznatijih međunarodnih kompanija i najveći maloprodajni lanac nameštaja, a osnovao ju je poznati švedski preduzetnik Ingvar Kamprad 1943. godine.

Prvi Ikea prodajni centar otvoren je u Švedskoj 1958. godine, a potom i u Norveškoj i Danskoj par godina kasnije.

Tokom 1970-ih godina Ikea prodajni centri su otvoreni i u ostalim delovima Evrope, ali i sveta - Japanu, Australiji, Kanadi... , tako da je sada Ikea prisutna u 36 zemalja sveta sa 285 robnih kuća i prodajnih centara.

Najvece tržište tog koncerna je Nemačka, gde je do sada otvoreno 43 robnih kuća.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Tabaković: NBS kupila devet tona zlata za 395 miliona evra Tabaković: NBS kupila devet tona zlata za 395 miliona evra

  Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je centralna banka u oktobru kupila devet tona zlata i to platila 395 miliona evra, prvi put na međunarodnom tržištu.

 • Otvoren preduzetnički hab u Subotici Otvoren preduzetnički hab u Subotici

  Za više od 6.000 preduzetnika Severnobačkog okruga, Privredna komora Srbije otvorila je danas u Subotici preduzetnički hab, kako bi podržala dalji razvoj ovog vida poslovanja i ohrabrila mlade ljude da počnu sopstveni biznis.

 • VOICE: Godinu dana posle Promenada i dalje radi bez upotrebne dozvole VOICE: Godinu dana posle Promenada i dalje radi bez upotrebne dozvole

  Prema podacima Agencije za privredne registre TC Promenada i dalje nema upotrebnu dozvolu iako je danas godišnjica od otvaranja tog "najvećeg tržnog centra u Srbiji", čija je izgradnja izazvala brojne kontroverze, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitčki centar (VOICE).

 • NBS: Srbija nije trošila novac SFRJ jer je bila pod sankcijama NBS: Srbija nije trošila novac SFRJ jer je bila pod sankcijama

  Narodna banka Srbije (NBS) negirala je navode iz Hrvatske da je Srbija trošila novac bivše SFRJ tokom devedesetih godine, ističući da to nije bilo moguće jer je bila pod međunarodnim sankcijama, piše današnja "Politika".

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side