18.04.2019 Beograd

Italijanski kapital ulazi u kompaniju E-nergia, najvećeg privatnog snabdevača strujom u Srbiji

Italijanski kapital ulazi u kompaniju E-nergia, najvećeg privatnog snabdevača strujom u Srbiji
Kompanija "E-nergia Gas and Power", najveći privatni snabdevač strujom u Srbiji, objavila je danas da je italijanska kompanija "Europe Energy S.P.A" koja isporučuje struju i gas za 60.000 krajnjih kupaca u Italiji, dokapitalizacijom osnažila projekte E-nergie i preuzela suvlasnički udeo u toj kompaniji.

Generalni direktor kompanije "E-nergia Gas and Power" Velimir Gavrilović rekao je na konferenciji za novinare da na srpskom tržištu ta kompanija ima više od 3.000 krajnjih korisnika.

"U Srbiji smo prisutni od 2013, faktički od prvog trenutka kada je tržište liberalizovano. Prve isporuke maloprodajnim kupcima ugovorili smo 2014. godine", naveo je on.

Gavrilović je kazao da je "E-nergia" tokom 2018. maloprodajnim kupcima u Srbiji isporučila 274.000 megavat-sati, a u ovoj godini ugovorena je isporuka 500.000 megavat-sati električne energije.

"Za pet godina, osvojili smo pet odsto srpskog tržišta. U Rumuniji snabdevamo strujom i gasom 11.000 korisnika, a u Italiji 60.000 njih", rekao je Gavrilović.

On je kazao da očekuje da se u narednom periodu zadrži uloga CO2 sertifikata, kao najmlađeg faktora koji utiče na ubrzani rast cena struje.

Gavrilović je ocenio da u Srbiji u oblasti snabdevanja električnom energijom, postoji značajna konkurencija u kojoj se E-nergia trudi da osvoji nove kupce i da zadrži postojeće.

"Znamo sa kakvim cenama se trenutno Elektroprivreda Srbije (EPS) obraća kupcima. Cena struje za 2020. na Mađarskoj berzi je trenutno 60 evra po megavat-satu. EPS, međutim, svojim kupcima za isporuku električne energije daje ponudu od 52 evra po megavat-satu. Prosto ne možete da se borite sa tom cenom", naveo je on.

Po njegovim rečima, od 9,5 miliona megavat-sati, koliko iznosi godišnja potrošnja komercijalnog tržišta u Srbiji, EPS isporučuje devet miliona megavat-sati.

Vlasnik italijanske kompanije "Europe Energy S.P.A" Mateo Balarin kazao je da je ta kompanija 2012. odlučila da proširi svoje poslovanje na inostrana tržišta, među kojima je i balkansko.

"Želeli smo da utvrdimo na kojim tržištima postoji niži stepen liberalizacije u odnosu na onaj u Italiji gde se, nažalost, energetskim sektorom bavi država", rekao je on.

Balarin je kazao da je liberalizacija tržišta bila uspešna u Italiji, ali se, po njegovim rečima, u tom procesu "dosta mešala država" koja je uticala na to da cene električne energije ostanu visoke.

Do 2022. "E-nergia Gas and Power" planira da u Srbiji krajnjim potrošačima isporučuje struju samo iz obnovljivih izvora energije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra

  Kosovo ima trgovinski deficit od tri milijarde evra što je posledica neusaglašavanja odnosa izmedju vrednosti uvoza i izvoza i kao takav, kako navode stručnjaci, utiče na ekonomski razvoj zemlje.

 • Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora” Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora”

  Vučić u reklamama često koristi princip “napad na prigovor”, a to znači da ono za šta ga najviše napadaju njegovi protivnici, on preuzme i dodatno preuveliča, anulirajući, zapravo, prigovor koji mu je upućen. Takva je reklama sa sendvičima ili ona u kojoj na kraju čujemo “Vučiću, pederu”

 • Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biti završena u novembru a da će rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, dela železničkog Кoridora 10, početi do kraja godine.

 • Evro sutra 117,58 dinara Evro sutra 117,58 dinara

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5843 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side