18.04.2019 Beograd

Italijanski kapital ulazi u kompaniju E-nergia, najvećeg privatnog snabdevača strujom u Srbiji

Italijanski kapital ulazi u kompaniju E-nergia, najvećeg privatnog snabdevača strujom u Srbiji
Kompanija "E-nergia Gas and Power", najveći privatni snabdevač strujom u Srbiji, objavila je danas da je italijanska kompanija "Europe Energy S.P.A" koja isporučuje struju i gas za 60.000 krajnjih kupaca u Italiji, dokapitalizacijom osnažila projekte E-nergie i preuzela suvlasnički udeo u toj kompaniji.

Generalni direktor kompanije "E-nergia Gas and Power" Velimir Gavrilović rekao je na konferenciji za novinare da na srpskom tržištu ta kompanija ima više od 3.000 krajnjih korisnika.

"U Srbiji smo prisutni od 2013, faktički od prvog trenutka kada je tržište liberalizovano. Prve isporuke maloprodajnim kupcima ugovorili smo 2014. godine", naveo je on.

Gavrilović je kazao da je "E-nergia" tokom 2018. maloprodajnim kupcima u Srbiji isporučila 274.000 megavat-sati, a u ovoj godini ugovorena je isporuka 500.000 megavat-sati električne energije.

"Za pet godina, osvojili smo pet odsto srpskog tržišta. U Rumuniji snabdevamo strujom i gasom 11.000 korisnika, a u Italiji 60.000 njih", rekao je Gavrilović.

On je kazao da očekuje da se u narednom periodu zadrži uloga CO2 sertifikata, kao najmlađeg faktora koji utiče na ubrzani rast cena struje.

Gavrilović je ocenio da u Srbiji u oblasti snabdevanja električnom energijom, postoji značajna konkurencija u kojoj se E-nergia trudi da osvoji nove kupce i da zadrži postojeće.

"Znamo sa kakvim cenama se trenutno Elektroprivreda Srbije (EPS) obraća kupcima. Cena struje za 2020. na Mađarskoj berzi je trenutno 60 evra po megavat-satu. EPS, međutim, svojim kupcima za isporuku električne energije daje ponudu od 52 evra po megavat-satu. Prosto ne možete da se borite sa tom cenom", naveo je on.

Po njegovim rečima, od 9,5 miliona megavat-sati, koliko iznosi godišnja potrošnja komercijalnog tržišta u Srbiji, EPS isporučuje devet miliona megavat-sati.

Vlasnik italijanske kompanije "Europe Energy S.P.A" Mateo Balarin kazao je da je ta kompanija 2012. odlučila da proširi svoje poslovanje na inostrana tržišta, među kojima je i balkansko.

"Želeli smo da utvrdimo na kojim tržištima postoji niži stepen liberalizacije u odnosu na onaj u Italiji gde se, nažalost, energetskim sektorom bavi država", rekao je on.

Balarin je kazao da je liberalizacija tržišta bila uspešna u Italiji, ali se, po njegovim rečima, u tom procesu "dosta mešala država" koja je uticala na to da cene električne energije ostanu visoke.

Do 2022. "E-nergia Gas and Power" planira da u Srbiji krajnjim potrošačima isporučuje struju samo iz obnovljivih izvora energije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Povećan kreditni rejting Srbije NBS: Povećan kreditni rejting Srbije

  Rejting agencija Standard and Poor's povećala je kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB+" i ocenila izglede za dalje povećanje rejtinga kao pozitivne, što je snažan signal da su i u narednom kraćem roku moguća dalja povećanja kreditnog rejtinga, saopštila je večeras Narodna banka Srbije.

 • Svetska banka odobrila kredit Srbiji Svetska banka odobrila kredit Srbiji

  Svetska banka je danas saopštila da je Srbiji odobren kredit od 48 miliona dolara koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

 • Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka

  Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je da potpisivanje ugovora između Operatora sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i albanskog Operatora prenosnog sistema (OST) o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija nije bilo nepoznato srpskom operatoru Elektromreži Srbije (EMS), kao ni predstavnicima Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E).

 • Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu

  Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da su povećanjem kreditnog rejtinga potvrđeni dobri rezultati Srbije i dodao da će se na taj način zemlja još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i tako brže stići do investicionog rejtinga.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side