24.08.2017 Beograd

Još jedna zabranjena hemikalija na holandskim farmama pilića

Još jedna zabranjena hemikalija na holandskim farmama pilića Foto: Pixabay
Skandal s jajima zaražnim toksičnim insekticidom preti da se ponovo razbukta pošto je holandska ministarka zdravlja obavestila parlament da su na farmama živine nađeni tragovi još jednog zabranjenog insekticida.

Reč je o insekticidu čija je upotreba dozvoljena kod svinja i goveda, ali ne i kod živine.

U danas dostavljenom pismu holandskom parlamentu, ministarka Edit Šipers navela je da je insekticid amitrac (amitraz) otkriven posle kontrole pet farmi koje su 2016. i 2017. imale veze sa Čikenfrendom (ĆickenFriend), preneo je EFEAgro,.

Kompanija Čikenfrend, koja se bavi suzbijanjem štetočina, okrivljena je zbog prisustva toksičnog insekticida fipronila u jajima i proizvodima od jaja u 18 zemalja Evrope i šire. Fipronil se koristi protiv vaši kod životinja ali je zabranjen u lancu ljudske ishrane.

Holandski inspektori, navela je ministarka, sada su u proizvodima s pet farmi našli dokaze o korišćenju amitraca.

Amitrac je "umereno toksična" supstanca, upozorila je ministarka zdravlja. Može da bude štetan za centralni nervni sistem i brzo se raspada u telu posle unošenja. Dozvoljen je za upotrebu protiv insekata kod svinja i goveda ali ne kod živine.

Ministarka je rekla da rizik po javno zdravlje tog zabranjenog insekticida "još nije jasan". Do sada amitrac nije otkriven u jajima.

Dva direktora Čikenfrenda pojavila su se pred sudom u Holandiji 15. avgusta. Osumnjičeni su da su znali da je susptanca koja je korišćena zabranjena. Od tada su u pritvoru.

Skandal sa jajima za posledicu je imao klanje hiljada koka i uništavanje miliona jaja i proizvoda od jaja širom Evrope.

"Direktna šteta po holandski sektor živine gde je fipronil korišćen procenjuje se na 33 miliona evra", navela je Šipers u pismu parlamentu i dodala da se od toga 17 miliona evra odnosi na mere za čišćenje farmi od zagađenja fipronilom.

Ta procena ne uključuje štetu onih koji nisu farmeri u sektoru peradi, niti buduće gubitke na farmama.

Ranije ovog meseca holandsko poljoprivredno udruženje procenilo je da će šteta biti najmanje 150 miliona evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side