07.11.2019 Peking

Peking i Vašington će postepeno ukidati carine prema napretku pregovora

Peking i Vašington će postepeno ukidati carine prema napretku pregovora Foto: Beta/AP/Ng Han Guan
Vašington i Peking dogovorili su se da ukidaju povišene carine postepeno kako njihovi trgovinski pregovori budu napredovali, rekao je portparol kineskog Minsitarstva trgovine.

 

Portparol Gao Feng rekao je da su se izaslanici dve zemlje dogovorili o postepenom ukidanju povećanih carina u zavisnosti od napretka pregovora.

On je rekao da ukoliko obe strane stignu do prve faze sporazuma, onda će na osnovu tog sporazuma srazmerno povući već nametnute tarife.

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping dogovorili su se prošlog meseca da nastave trgovinske pregovore sa ciljem da reše spor koji traje više od od godinu dana oko tehnologije i industrijske politike. U okviru primirja obustavili su dalje podizanje carinskih nameta.

Obe strane su do sada uvele carine na uvoz robe iz one druge zemlje u vrednosti od više milijardi dolara, a prema izveštajima Kina nastoji da se te carine povuku kao deo svakog postignutog sporazuma.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros rekao je ranije ove nedelje da će svaki dogovor u fazi jedan pregovora biti opšteg tipa i pokriti konkretne trgovinske oblasti kao što su soja i tečni prirodni gas. Komplikovanija pitanja bi se rešavala u narednim rundama pregovora, rekao je on, prenosi AP

Ros koji je na putu u Aziji nije direktno rekao da li je povlačenje carina mogućnost u prvoj fazi pregovora.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Moguć štrajk u Fiat-Krajsleru u SAD Moguć štrajk u Fiat-Krajsleru u SAD

  Sindikat radnika auto-industrije u SAD je počeo cenkanje s "Fiat-Krajslerom" o novom sporazumu, uz izglednu mogućnost štrajka protiv tog proizvođača automobila u Detroitu.

 • Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata

  Predloženi budžet za 2020. godinu je relativno dobro planiran, ali je najveća ekonomska greška napravljena pre izrade tog budžeta prekomernim povećanjem plata u "opštoj državi" u proseku za 9,6 odsto, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

 • Mali: Prosečna zarada u decembru preko 500 evra Mali: Prosečna zarada u decembru preko 500 evra

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prosečna zarada u decembru preći 500 evra, čime se "ispunjava obećano", ali da Vlada nije ni time zavodovoljna već želi da životni standard bude još bolji, navodeći da je ovo postignuto na zdravim ekonomskim osnovama.

 • Mali: Povezivanjem sa Juroklir bankom do većeg broja investitora Mali: Povezivanjem sa Juroklir bankom do većeg broja investitora

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima Juroklir banke (Euroclear Bank), jedne od najvećih klirinških organizacija u međunarodnoj trgovini hartijama od vrednosti i izrazio želju za boljim povezivanjem sa ovom finansijskom organizacijom.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side