14.12.2019 Peking

Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD

Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD Foto: Beta/AP/Andy Wong
Kina je danas pozitivno ocenila prvi korak u sklapanju trgovinskog sporazuma kojim je umanjen intenzitet trgovinskog rata sa SAD.

 

 


Kineski eksperti i mediji, kao i vladini zvaničnici, navodili su da će dogovor smanjiti neizvesnost za kompanije, barem kratkoročno. Ipak, zadržali su i dozu opreza, rekavši da će obe strane morati da pokažu volju za kompromisom da bi se prevazišle dublje razlike među njima.

"U najmanju ruku će se stabilizovati situacija i postaviti temelji za narednu rundu trgovinskih pregovora o budućem ukidanju dodatnih carina. Ne mogu da predvidim šta može da bude postignuto tokom budućih razgovora", rekao je profesor ekonomije na pekinškom univerzitetu Tu Sinkuan.

Dve zemlje su juče objavile da je postignuta "prva faza" dogovora, prema kojoj će SAD smanjiti carine a Kina će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda. Sporazum se tiče još i intelektualne svojine, transfera tehnologije, finansijskih usluga i rešavanja sporova.

Zvaničnici su rekli da će SAD početi s postepenim smanjivanjem carina na kinesku robu umesto da ih dalje podižu, a Kina će učiniti isto.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Tabaković: Privredni rast ove i naredne godine četiri odsto Tabaković: Privredni rast ove i naredne godine četiri odsto

  Narodna banka Srbije (NBS) je procenila da će privredni rast Srbije u ovoj i narednoj godini iznositi četiri odsto zbog rasta investicija, izvoza i potrošnje domaćinstava, a da će inflacija ostati niska, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković predstavljajuči izveštaj o inflaciji.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side