23.12.2019 Peking

Kina smanjuje carinu na 850 vrsta stranih proizvoda da bi podstakla konkurenciju

Kina smanjuje carinu na 850 vrsta stranih proizvoda da bi podstakla konkurenciju Foto: Pixabay
Kina je danas najavila da će 1. januara smanjiti carine ;na više od 850 vrsta stranih proizvoda, uključujući smrznutu svinjetinu, lekove protiv astme i neke visokotehnološke komponente, da bi time podstakla konkurenciju i ekonomski razvoj.

Ta najava je posldica nedavno postignutog prelaznog trgovinskog sporazuma s Vašingtonom u "tarifnom ratu" koji je uzdrmao finansijska tržišta. ;Kineski zvaničnici kažu da na najavljeno smanjenje carine ne treba gledati kao na "ustupak američkom pritisku".

To je novo u nizu smanjenja carina u poslednje dve godine čime Peking želi da, kako kaže, poboljša snabdevanja kineskog tržišta robom široke potrošnje i da podstakne konkurenciju.

Najnoviji korak ima za cilj "jačanje skladnog razvoja trgovine i životne sredine", prenela je zvanična novinska agencija Sinhua.

Taj i drugi državni mediji su rekli da će privremene uvozne tarife biti smanjene na nivoe niže od stopa za najpovlašćenije zemlje.

Peking je doneo niz mera za otvaranje tržišta i snižavanje tarifa da bi pomogao oživljavanje ekonomskog rasta koji se u trećem ovogodišnjem tromesečju usporio na šest odsto šro je najmanje za tri decenije.

Ministarstvo finansija je saopštilo ;da će se nova sniženja tarifa uglavnom odnositi na proizvode kojih nema dovoljno i na strane proizvode za svakodnevnu upotrebu.

Raspon takve robe je od turbinskih ventila i drugih industrijskih komponenti do soka pomorandže i ostale robe široke potrošnje.

Mnoge carinske tarife od pet do 10 odsto su ukinute, dok su carine veće od toga, do 65 odsto smanjene za polovinu ili više.

Carina na smrznuto svinjsko meso smanjena je sa 12 na osam odsto. To bi pomoglo prehrambenim kompanijama koje su pojačale uvoz svinjskog mesa kako bi obnovile zalihe, jer je epidemija afričke groznice svinja ;opustošila Kinu.

Smanjenje tarifa za neke vrste poluprovodnika bi pomoglo ;visoko-tehnološkim industrijama u kojima vladajuća Komunistička partija želi da postane svetski lider.

Takođe danas, Vlada je obećala da će otvoriti tržišta nafte, telekomunikacija i struje za privatne konkurente, dok Komunistička partija pokušava da ubrza rast privrede kojom upravlja država.

Kabinet je rekao da će u više industrija privatne kompanije imati jednak tretman sa državnim preduzećima.

U najavi nije bilo detalja o ograničenjima vlasništva i drugim mogućim za privatne kompanije i da li će aktivnost biti dozvoljena i stranim investitorima.

Obećano je "uvođenje tržišne konkurencije" u ključne industrije, uključujući elektroprivredu, telekomunikacije, železnice, naftu i prirodni gas.

Privatnim preduzećima biće prvi put dozvoljeno da pružaju osnovne telekomunikacijske usluge i ulagažu u proizvodnju i distribuciju električne energije.

Peking je okončao ograničenja za proizvodnju električnih automobila u punom stranom vlasništvu i kaže da će to proširiti na čitavu autoindustriju do 2021. godine.

Regulatori su takođe obećali da će omogućiti potpuno strano vlasništvo u bankarskim, osiguravajućim i drugim finansijskim preduzećima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side