08.01.2012 Beograd

Ko su poreski dužnici

Ko su poreski dužnici
Sto prvih poreskih neplatiša - fizičkih lica sa liste najvećih dužnika - državi nisu platili ukupno 2,9 milijardi dinara poreza, što je oko 80.000 prosečnih plata u Srbiji.

Na listi je, međutim, malo poznatih imena, a i oni do kojih su novinari uspeli da dođu uglavnom tvrde da nisu dobili bilo kakvo obaveštenje da duguju porez.

Rekorder po neplaćenom porezu je građanin iz Leskovca Novica Jovanović. On državi na ime dažbina duguje čak tri miliona evra, odnosno 10.000 prosečnih plata.

U Poreskoj upravi kaću da na spisku ima onih koji nisu plaćali porez po osnovu prodaje svojih pokretnih i nepokretnih stvari, porez na godišnji prihod građana, a dosta je i onih koji su u prethodnom periodu trgovali akcijama, a da su, pri tom, zaboravili da su dužni da po tom osnovu plate porez na kapitalnu dobit u iznosu od 20 odsto prihoda koji su dobili.

Rekoreder po neplaćenom porezu među građanima bavi se, kako Novosti nezvanično saznaju, poslovima iz oblasti metalske industrije. Drugi po redu, Marijo Vujaklija iz Inđije, takođe je privatnik. Ostao je dužan za porez 2,3 miliona evra, dok je Zemunac Blažo Đurović zadužen 1,2 miliona evra.

Od zvučnijih imena, državi najviše duguje osnivač listova „Kurir“ i „Glas javnosti“ Radisav Rodić. Od njega se potražuje oko 600.000 evra. Tu je i Goran Trivan, koji duguje 18 miliona dinara. Novosti navode da je reč o funkcioneru SPS-a koji je ujedno beogradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Trivan za Press kaže da mu je saznanje da duguje "potpuno šokantno" i da će sa nadležnima da proveri o čemu se radi.

 Nisam dobijao bilo kakva obaveštenja ili opomene o neizmirenim dugovima. To je za mene zaista šok, da vas neko na ovakav način stavi na listu, a vi nemate informacije da uopšte bilo šta dugujete. Ja, inače, sve svoje obaveze redovno plaćam. Prosto nemam manir da ne plaćam svoja dugovanja.

Moraću da se obratim Poreskoj upravi jer ne mogu da živim u neizvesnosti, kaže Trivan.

Margit Savović, danas pomalo zaboravljena ministarka u Saveznoj vladi, koja je trenutno predavač na Subotičkom univerzitetu, duguje državi po osnovu neplaćenog poreza 100.000 evra. I vlasnik FK Vojvodine Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kan Kan, prema evidenciji poreznika treba takođe da plati oko 100.000 evra.

 

Interesantno je da niko od poznatijih sa spiska dužnika prema Poreskoj upravi ne vidi po kom osnovu bi mogli da duguju državi. Svoja saopštenja javnosti najavljuju za naredne dane.

Nikada od poreznika nisam dobio informaciju da postoji moj bilo kakav poreski dug, kaže Ratko Butorović.

Vojin Đorđević, čija se firma „Gorki list“, uprkos velikim dugovima, ne nalazi na listi 100 najvećih dužnika, kao građanin duguje više od 400.000 evra.

Na listi najvećih dužnika ne nalazi se nijedno ime iz sveta šou biznisa. Nema ni sportista, niti takozvanih kontroverznih biznismena. Njih, uprkos očitom bogatstvu koje poseduju, nema ni na listi onih koji po osnovu prihoda plaćaju najveći porez u Srbiji.

Oni, uglavnom, i nisu prijavljeni kao poreski obveznici u našoj zemlji - objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Mada, po pravilu, svi žive u Srbiji i koriste sve blagodeti naših poreskih obveznika, zbog brojnih olakšica opredeljuju se da kao utočište od plaćanja obaveza nađu u poreskim rajevima, državama koje ne naplaćuju ili simbolično naplaćuju poreze. Pored toga, primetno je da estradne zvezde sve više plaćaju poreze u zemljama u kojima su dobili radne dozvole. Sve će se to promeniti kada se u Srbiji konačno uvede dugo najavljivana unakrsna provera imovine i prihoda, kažu u Poreskoj upravi.

Primetno je i da se na listama najvećih dužnika među firmama i preduzetnicima uglavnom nalaze one koje su u restrukturisanju, stečaju ili su, jednostavno, izbrisane.

Važeći zakoni ne dozvoljavaju poreznicima da izvrše bilo kakav pokušaj naplate poreza i doprinosa onima kod kojih je proglašen stečaj ili se nalaze u procesu restrukturisanja ili privatizacije, objašnjavaju poreznici.

Ovakve zakonske norme se, povremeno, i zloupotrebljavaju, pa pojedini vlasnici privatnih firmi namerno gurnu svoje preduzeće u stečaj kako bi sprečili naplatu poreza državi. Ipak, kada su u pitanju veliki stečajni dužnici izvesno je da će u tim slučajevima doći do naplate poreza po okončanju postupka i prodaje imovine stečajnog dužnika.

 

autor: ZM izvor: Novosti/Press/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 9.01.2012, 11:38h trixi (3)

  Ovo je država koja od poštenih građana i privrednika koji uredno plaćaju svoje obaveze pravi idiote. To je sve što se može reći na ovakve postupke.

Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 din Evro danas 118,14 din

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao u petak i zvanični srednji kurs je 118,1465 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Brnabić: Energetska bezbednost Srbije nije ugrožena Brnabić: Energetska bezbednost Srbije nije ugrožena

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Novom Sadu da energetska bezbednost Srbije nije ugrožena i dodala da Vlada ima odličnu komunikaciju sa ruskom kompanijom Gaspromom. Ana Brnabić je prilikom posete Naučno-tehnološkom centru Naftne industrije Srbije kazala da je u toku proširenje skladišta u Banatskom Dvoru i dodala da u slučaju potrebe mogu da se koriste i neka skladišta gasa u Mađarskoj.

 • Brnabić i Srinivasan o planovima kompanije Tafe u Srbiji Brnabić i Srinivasan o planovima kompanije Tafe u Srbiji

  Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa glavnom izvršnom direktorkom indijske kompanije za proizvodnju traktora i mašina za poljoprivredu Tafe Malikom Srinivasan, koja je najavila ;da ta kompanija planira i višemilionske investicije u proizvodne pogone u Srbiji.

 • Poljoprivredni sajam u Novom Sadu posetilo 140.000 ljudi Poljoprivredni sajam u Novom Sadu posetilo 140.000 ljudi

  Ponudu i usluge 1.500 izlagača iz 60 zemalja videlo je oko 140.000 posetilaca ovogodišnjeg 85. Međunarodnog poljoprivrdnog sajma u Novom Sadu, saopštili su danas organiztori.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw