13.04.2018 Beograd

Kompanija Arseni: Bavarija N.V. nastavlja sa nelojalnom konkurencijom

Kompanija Arseni: Bavarija N.V. nastavlja sa nelojalnom konkurencijom Foto: printscr
Kompanija Bavaria N.V. nastavlja sa nelojalnom konkurencijom u prodaji energetskog napitka B52 uprkos činjenici da joj je oduzeto pravo na zaštitini znak tog brenda u Albaniji i ugrožava proizvođače koji za to imaju licence, kaže direktor firme Arseni d.o.o. Lavduš Tormetaj.

Firma Arseni je nosilac i vlasnik brenda B52 za teritoriju Albanije.Tormetaj je agenciji Beta rekao da su srpski mediji objavili da je 203.000 limenki brenda B52 u postupku izvoza oduzela carina Srbije, ali da nisu naveli da su te limenke naručili učesnici na tržištu u Albaniji. 

"Mediji su samo citirali pravnog zastupnika kompanije Bavaria u Beogradu koji je rekao da su 'limenke lažne' jer nose zvanični zaštitni znak koji je Bavaria registrovala u Srbiji, ali bez navođena ko je vlasnik zaštitnog znaka energetskog pića B52 u Albaniji, koja je trebalo da bude izvozna destinacija tih limenki", rekao je Tormetaj.

On je naveo da je kompaniji Bavaria N.V. dvaput oduzeto svako pravo na zaštitni znak B52 u Albaniji, poslednji put u januaru 2018. nakon dve pravosnažne odluke Visokog suda.

Tormetaj je istakao da je razočaran "tako niskim standardom ponašanja jedne evropske kompanije".

"Stvaranje nelojalne konkurencije, narušavanje tržišta, nelegalan izvoz u Albaniju u kojoj ne poseduju nikakva prava, proizvodnja imitacija zaštićenog znaka samo da bi se upropastio brend tamo gde ne mogu da ga prodaju – to je upravo ono što jedna ozbiljna kompanija ne bi trebalo da radi", rekao je Tormetaj.

Po njegovim rečima, "aktivnosti preduzete od strane srpskih carinskih vlasti biće pravno razmotrene", a potom će se na njih reagovati na odgovarajući način.

Tormetaj je rekao da je, "posle više godina uzaludnih pokušaja nametanja nezakonite situacije pokretanjem sudskih postupaka, kompanija Bavaria N.V. primorala mnoge proizvođače limenki da ograniče slobodnu tržišnu aktivnost firme Arseni", i ocenjuje da je "taj poslednji korak samo očajnički dokaz gubitka koji su napravili na albanskom tržištu".

Firma Arseni, po njegovim rečima, registrovala je energetsko piće B52 kao robnu marku najmanje osam meseci ranije nego što Bavaria N.V. tvrdi da je učinila preko Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (SOIS).

"SOIS je bila zvanično obaveštena o oduzimanju svih prava kompanije Bavaria N.V. na ovu robnu marku u Albaniji", kazao je Tormetaj.

Napitak B52 se trenutno pakuje u Albaniji, u postrojenju opremljenom najmodernijom tehnologijom, dok aromu proizvodi vodeća austrijska kompanija AKRAS Flavours GmbH.

"Mi redovno kontrolišemo kvalitet našeg proizvoda i veoma smo ponosni na svog partnera (Arseni d.o.o) koji u Albaniji proizvodi austrijski kvalitet", rekao je albanskim medijima Erih Hoher, jedan od direktora kompanije AKRAS GmbH.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba

  Ko su turisti u Srbiji? Zašto dolaze, šta im se nudi, kakvi su im utisci? Kako se ove godine Srbija našla među zemljama na CNN-ovoj listi preporučenih turističkih destinacija? Šta nam stranci zameraju, a šta hvale? Na ova i mnoga druga pitanja u razgovoru za Novi magazin odgovara Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

 • Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom "Behtel" koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa Pojate - Preljina.

 • Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji

  Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), saopštila je NBS.

 • Predstavnici MMF-a sutra u Beogradu razgovaraju sa delegacijom Srbije Predstavnici MMF-a sutra u Beogradu razgovaraju sa delegacijom Srbije

  Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i delegacija Srbije sastaće se sutra u Beogradu povodom prvog razmatranja sprovođenja novog program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI), najavljeno je danas iz Vlade Srbije.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side