09.09.2019 Vašington

Kristalina Georgijeva jedini kandidat za šeficu MMF-a

Kristalina Georgijeva jedini kandidat za šeficu MMF-a Foto: prtscr ytb
Bugarka Kristalina Georgijeva, sada broj dva u Svetskoj banci, jedini je kandidat za mesto šefa Međunarodnog monetarnog fonda, gde će zameniti Kristin Lagard, saopštio je danas MMF.

Kristin Lagard je podnela ostavku na to mesto da bi preuzela vođstvo Evropske centralne banke.

"Period podnošenja kandidatura za mesto generalnog direktora je završen u petak, 6. septembra. Jedina kandidatkinja, Kristalina Georgijeva, sadašnja generalna direktorka Svetske banke i bugarska državljanka, potvrdila je volju da se kandiduje," naveo je MMF u saopštenju.

Upravni odbor Fonda će sada organizovati sastanke između kandidatkinje i uprave planirajući nominaciju najkasnije do 4. oktobra.

MMF je morao da promeni statut koji se odnosi na starosnu granicu za mesto generalnog direktora da bi kandidatura Georgijeve, koja puni 66 godina 13. avgusta, bila validna.

Od 1951. godine propisi Fonda zabranjuju kandidaturu na to mesto osobi staroj 65 godina, i ne dozvoljavaju da nosilac te funkcije ostane na tom mestu dalje od svog 70. rođendana.

Institucija je u saopštenju navela da se izmenom propisa koju je usvojio savet guvernera i koja odmah stupa na snagu usklađuju uslovi za imenovanje generalnog direktora sa uslovima koji se primenjuju na članove upravnog odbora, kome generalni direktor predsedava, i na predsednika Grupe Svetske banke, gde nema starosnog ograničenja.

Georgijevu je za kandidata odredila Evropska unija 2. avgusta posle tesnog glasanja koje je pokazalo podele unutar Unije. Pored toga što ima veliko iskustvo u međunarodnim finansijama, u njenu korist je išlo i to što je žena i državljanka zemlje istočne Evrope.

Istorijski gledano, vođstvo MMF-a je uvek bilo povereno Evropljaninu, a Svetske Banke Amerikancu. Ta podela uloga ostaje nepromenjena kao što pokazuje nominacija Dejvida Malpasa na čelo Svetske Banke ovog proleća. On je takođe bio jedini kandidat.

Kristin Lagard, odlazeća generalna direktorka MMF-a zvanično će napustiti svoju funkciju u četvrtak.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara

  Kompanija GIM potencijalno je oštetila proizvođača oružja PPT Namenska iz Trstenika za 1,6 miliona dolara jer je prodavala oružje u inostranstvu po ceni većoj od ugovorene, a razliku, suprotno zakonu, nije isplatila Namenskoj, sledi iz izveštaja Državne revizorske institucije, piše Nova ekonomija.

 • Miodrag Kostić namerava da širi poslovanje u Italiji Miodrag Kostić namerava da širi poslovanje u Italiji

  Srpski preduzetnik, vlasnik luksuznih hotela Kempinski u Savudriji i Portorožu, Miodrag Kostić razmišlja da kupi luku u Trstu, između dokova II i III, hangare 6 i 9, kao i terminal Adria, prenosi italijanski časopis Il Pičolo.

 • Kompanija Pauer Čajna zainteresovana za gradnju šumadijskog koridora Kompanija Pauer Čajna zainteresovana za gradnju šumadijskog koridora

  Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarali su danas sa delegacijom kineske kompanije Pauer Čajna koja je zainteresovana da učestvuje u projektu iradnje šumadijskog koridora "Vožd Кarađorđe", koji treba da poveže koridore 10 i 11.

 • Kina prošle godine zabeležila najmanji ekonomski rast od 1990. Kina prošle godine zabeležila najmanji ekonomski rast od 1990.

  Kina je u prošloj godini zabeležila najmanji ekonomski rast u više decenija, posle izbijanja trgovinskog rata Pekinga i Vašingtona, ali analitičari predviđaju da bi potpisani privremeni trgovinski sporazum dve sile mogao da doprinese oživljavanju kineske privredne akivnosti.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side