07.08.2019 Beograd

Krkobabić: Državnim novcem pomognute 94 zadruge

Krkobabić: Državnim novcem pomognute 94 zadruge Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća Milan Krkobabić izajavio je danas da su do sada državnim novcem pomognute 94 zadruge u Srbiji, a da bi ove godine sa još 367 miliona dinara trebalo da bude podržano još 50 do 60 zadruga.

"Treći konkurs za finansijsku pomoć postojećim i novoosnovanim zadrugama otvoren je do 15. avgusta, a do 1. septembra biće otvoren za složene zadruge", rekao je Krkobabić, prilikom posete opštine Bački Petrovac i razgovora sa lokalnim rukovodstvom.

Kako je precizirao, finansijski podsticaji su predviđeni za raličite namene, poput osnivanja stada, zasada, kupovine opreme.

"U Južnobačkom okrugu je sedam zadruga dobilo 87 miliona dinara", kazao je Krakobabić i izrazio nadu da će se i na aktuelni konkurs javiti zadruge iz tog regiona.

On je podsetio da je zaključno sa ovom godinom za trogodišnji program finansiranja zadruga država izdvojila 1,7 milijardi dinara pomoći i da se očekuje da bude pomognuto ukupno oko 150 zadruga.

Prema rečima Krkobabića zadruga "Zlatno zrno" koju je danas obišao je primer zadruge koja dobro radi i dobro je utrošila državnu pomoć.

Zadruga "Zlatno zrno" je prema njegovim rečima pomognuta sa 15 miliona dinara koji su utrošeni za tehnološki iskorak i unapređenje proizvodnje, što će omogućiti veći broj kooperanata.

Krkobabić je kazao da se ta zadruga bavi ratarstvom i povrtarstvom i uspešno se takmiči sa jačim igračima na tržištu, što pokazuje i izvoz 400 tona paprike.

On je podsetio da je prva zadruga u Srbiji osnovana u Bačkom Petrovcu 1.846 godine i bila je treća u svetu, a da je u tom mestu osnovana i prva složena zadruga a treća u Srbiji.

"Složene zadruge omogućavaju vertikalno i horizontalno povezivanje i mogu da pruže svojim članovima ono to spcijalizovane ne mogu, a to je istraživnje tržišta, naučnoistraživački razvoj, merketing i izvoz proizvoda više faze obrade.

On je kazao da je zbog toga država odlučila da složene zdruge pomogne sa 60 miliona dinara bespovratnih sredstava i izrazio nadu da će iduće godine iznos biti udvostručen ili utrostručen.

"Hoćemo prave centre koji će povezivati više specijalizovanih ili mešovitih zadruga, samo na taj način može da se gradi zadružna piramida na čjem su vrhu izvoznici", kazao je Krkobabić.

Direktorka zadruge "Zlatno zrno" Maja Žilaji-Činčurak rekla je da je ukupna investicija u nabavku četiri silosa za skladištenje žitarica i sušaru bila vredana više od 60 miliona dinara, a da je država pomogla sa 15 miliona bespovratne pomoći.

Ona je kazala da se uz silose skladišti kukurz, pšenica i suncokret i dodala da ju je osnovalo 13 zadrugara i da ima od 350 do 450 kooperanata i da proizvodi i papriku, crni luk i krompir.

Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić kazao je da opština veliki deo privredne aktivnosti zasniva na poljoprivredi i da je svaka pomoć zadrugarstvu dragocena.

On je kazao da će lokalna samouprava učiniti sve da i sama pomogne zadruge jer "uviđa da u poljoprivrednoj proizvodnji u Bačkom Petrovcu ima mesta za unapređenje".

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov ocenio je da je budućnost zadrgarstva u Srbiji u složenim zadrugama.

"Tamo gde postoji zadruga u malim sredinama, nema problema za opstanak", kazao je on i dodao da udruživanje zadruga jedino može da parira velikim kompanijama.

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić kazao je da bi u Bačkom Petrovcu mogle da budu osnovane četiri zadruge koje bi se bavile proizvodnjom hmelja, konoplje, sirka i lekovitog bilja i koje bi kasnije mogle da se udruže u složenu zadrugu i na taj način obezbede izradu finalnih proizvoda.

Kroz projekat "500 zadruga u 500 sela" osnovao je 513 zadruga.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: EU u razvoj istočne Srbije ulaže 16,5 miliona evra Vučić: EU u razvoj istočne Srbije ulaže 16,5 miliona evra

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Evropska unija ulaže veliku sumu novca, 16,5 miliona evra, u razvoj istočne Srbije i da će se iz republičkog budžeta obezbediti još više novca da bi se izgradila putna infrastruktura u tom delu zemlje.

 • U Beogradu otvoren Međunarodni sajam turizma U Beogradu otvoren Međunarodni sajam turizma

  Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe na kojima će do nedelje, 23. februara, učestvovati više od 900 izlagača iz 40 zemalja.

 • Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra

  Ministar finansija Siniša Mali predstavio je poslanicima nekoliko sporazuma, kojima je predviđeno podsticanje rasta preduzetništva, unapređenje poslovanja domaćih preduzeća, posebno izvoza, kao i izgradnja toplovoda Obrenovac - Novi Beograd.

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs danas je 117,5559 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side