30.07.2019 Niš

Krkobabić: Jučerašnji dan velik za Srbiju, formirana petstota zadruga

Krkobabić: Jučerašnji dan velik za Srbiju, formirana petstota zadruga Foto: Beta / Sasa Djordjevic
Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u Ražnju da je jučerašnji dan bio velik za Srbiju pošto je formirana petstota zadruga.

"Formirali su ih domaćini, pomogla je Vlada Srbije bespovratnim sredstvima, a podršku su pružili i Zadružni savez i Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti", rekao je Krkobabić ;na otvaranju osmih "Dana kupine" u Ražnju.

Dodao je da "podršku pruža i predsednik Srbije Aleksandr Vučić koji je rekao da u narednom periodu rubna i brdsko-planinska područja u našoj zemlji imaju prioritet".

"Držimo ga za reč", kazao je Krkobabić.

On je istakao da se rad zadruga koje su dobile bespovratna sredstva prati i da su analize pokazale da je njihova dobit u prošloj godini uvećana za više od 396 procenata.

"Nameravamo da ovaj deo Srbije, opštinu Ražanj i sve opštine u pet okruga na jugu Srbije pomognemo na pravi način, otvaranjem zadruge, da objedinimo domaćine i da ih učinimo robnim proizvođačima jer prosečno gazdinstvo nema ni četiri hektara, a parcele su po tridesetak ari", rekao je Krkobabić. Dodao je da su "zdruge pravi način kako Srbija može da funkcioniše".

Istakao je da su dve zadruge u Ražnju, "Bukovik" i "Zapis 2012", dobile 17 miliona bespovratnih sredstava za nabavku opreme i steonih junica.

"Obe zadruge imaju direktorke i to visokoobrazovane. Ovde u Ražnju vidimo žene koje žele da se bave organskom proizvodnjom. To je nešto što raduje i obećava. Ovo je dobar primer i nadamo se da predstavlja znak da ćemo sačuvati srpska sela, a onda i Srbiju", rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, "moramo da budemo uporni u nastojanju da se slobodna državna zemlja ustupi mladim poljoprivrednicima na korišćenje, da je koriste kako zahteva struka, sa primenom savremenih mera".

Pomoćnik predsednika opštine Ražanj Dragiša Todorović izjavio je da ta opština jedinu šansu vidi u razvoju poljoprivrede.

"Mi na birou nemamo kadrove koji bi mogli da 'ponesu' industriju koja bi uposlila 500 ili 1.000 radnika. Naša šansa je poljoprivreda i formiranje jednog zajedničkog prostora sa opštinama Aleksinac, Ćićevac i Varvarin, kako bi zajednički mogli da realizujemo programe iz oblasti poljoprivrede", rekao je Todorović.

Krkobabić, predstavnici Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Zadružnog saveza Srbije i opštine Ražanj obišli su zadrugu "Bukovik" u selu Lipovac i zadrugu "Zapis 2012" u Ražnju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Plate u Srbiji: Prosek premašio 100.000 dinara u beogradskoj opštini Vračar Plate u Srbiji: Prosek premašio 100.000 dinara u beogradskoj opštini Vračar

  Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna neto decembarska plata u Srbiji u odnosu na isti mesec 2018. godine bila 14,1 odsto veća, te je prvi put prosek zarada u nekoj opštini premašio 100.000 dinara, dok su prosečna primanja manja od 40.000 dinara bila u samo dve opštine Srbije.

 • U Beogradu otvoren hotel Mona Plaza U Beogradu otvoren hotel Mona Plaza

  U Beogradu je, u Solunskoj ulici na Dorćolu, danas otvoren hotel "Mona Plaza" u koji je modna kompanija "Mona" investirala 30 miliona evra.

 • Komercijalna banka prodata za 387 miliona evra Komercijalna banka prodata za 387 miliona evra

  Ministar finansija Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Кremser potpisali su danas u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija Кomercijalne banke a.d Beograd, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • TS: Novac od prodaje Komercijalne banke ne može u nepostojeći plan Srbija 2025 TS: Novac od prodaje Komercijalne banke ne može u nepostojeći plan Srbija 2025

  Transparentnost Srbija (TS) objavila je danas da novac od prodaje Komercijalne banke ne može biti uložen u investicioni plan "Srbija 2025", kako je najavilo Ministarstvo finansija, jer taj dokument ne postoji.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side