30.07.2019 Niš

Krkobabić: Jučerašnji dan velik za Srbiju, formirana petstota zadruga

Krkobabić: Jučerašnji dan velik za Srbiju, formirana petstota zadruga Foto: Beta / Sasa Djordjevic
Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u Ražnju da je jučerašnji dan bio velik za Srbiju pošto je formirana petstota zadruga.

"Formirali su ih domaćini, pomogla je Vlada Srbije bespovratnim sredstvima, a podršku su pružili i Zadružni savez i Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti", rekao je Krkobabić ;na otvaranju osmih "Dana kupine" u Ražnju.

Dodao je da "podršku pruža i predsednik Srbije Aleksandr Vučić koji je rekao da u narednom periodu rubna i brdsko-planinska područja u našoj zemlji imaju prioritet".

"Držimo ga za reč", kazao je Krkobabić.

On je istakao da se rad zadruga koje su dobile bespovratna sredstva prati i da su analize pokazale da je njihova dobit u prošloj godini uvećana za više od 396 procenata.

"Nameravamo da ovaj deo Srbije, opštinu Ražanj i sve opštine u pet okruga na jugu Srbije pomognemo na pravi način, otvaranjem zadruge, da objedinimo domaćine i da ih učinimo robnim proizvođačima jer prosečno gazdinstvo nema ni četiri hektara, a parcele su po tridesetak ari", rekao je Krkobabić. Dodao je da su "zdruge pravi način kako Srbija može da funkcioniše".

Istakao je da su dve zadruge u Ražnju, "Bukovik" i "Zapis 2012", dobile 17 miliona bespovratnih sredstava za nabavku opreme i steonih junica.

"Obe zadruge imaju direktorke i to visokoobrazovane. Ovde u Ražnju vidimo žene koje žele da se bave organskom proizvodnjom. To je nešto što raduje i obećava. Ovo je dobar primer i nadamo se da predstavlja znak da ćemo sačuvati srpska sela, a onda i Srbiju", rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, "moramo da budemo uporni u nastojanju da se slobodna državna zemlja ustupi mladim poljoprivrednicima na korišćenje, da je koriste kako zahteva struka, sa primenom savremenih mera".

Pomoćnik predsednika opštine Ražanj Dragiša Todorović izjavio je da ta opština jedinu šansu vidi u razvoju poljoprivrede.

"Mi na birou nemamo kadrove koji bi mogli da 'ponesu' industriju koja bi uposlila 500 ili 1.000 radnika. Naša šansa je poljoprivreda i formiranje jednog zajedničkog prostora sa opštinama Aleksinac, Ćićevac i Varvarin, kako bi zajednički mogli da realizujemo programe iz oblasti poljoprivrede", rekao je Todorović.

Krkobabić, predstavnici Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Zadružnog saveza Srbije i opštine Ražanj obišli su zadrugu "Bukovik" u selu Lipovac i zadrugu "Zapis 2012" u Ražnju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Svetska banka odobrila kredit Srbiji Svetska banka odobrila kredit Srbiji

    Svetska banka je danas saopštila da je Srbiji odobren kredit od 48 miliona dolara koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

  • Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu

    Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da su povećanjem kreditnog rejtinga potvrđeni dobri rezultati Srbije i dodao da će se na taj način zemlja još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i tako brže stići do investicionog rejtinga.

  • Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD

    Kina je danas pozitivno ocenila prvi korak u sklapanju trgovinskog sporazuma kojim je umanjen intenzitet trgovinskog rata sa SAD.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side