21.08.2012 Beograd

Krkobabić traži još novca za socijalu

Krkobabić traži još novca za socijalu
Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije tražiće još oko sedam milijardi dinara iz najnovijeg rebalansa budžeta i ta sredstva će, kako je večeras rekao resorni ministar i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, biti usmerena penzionerima, porodiljama i u dečju zaštitu.

Od 7,4 milijarde dinara, koliko traži Ministarstvo rada i socijalne politike, četiri milijarde su potrebne za jednokratnu pomoć penzionerima, kojih ima oko 517.000, rekao je Krkobabić za RTS.

On je kazao da penzioneri u Beogradu, koji su od gradskih vlasti dobijali četiri rate pomoći, neće dobijati duplu pomoć, pošto je grad Beograd usvojio odluku da prag za isplatu penzija podigne na 20.000 dinara.

Na pitanje da li će se, zbog nastavka aranžmana sa MMF-om, zakon menjati ili će se pomerati starosna granica za žene, Krkobabić je rekao da ne misli da će penzije biti tačka oslonca za početak razgovora, jer je dogovorena reforma skoro završena.

"Jedino što bi moglo da se uradi, ali na dugi rok, jeste pomeranje starosne granice za odlazak u penziju. Mi smo već na 65 godina života, a na primer Nemci na 67, što znači da nemamo mnogo manevarskog prostora koji bi dao efekte", istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo traži još 250 miliona dinara više kako bi se pružila podrška porodiljama.

"Jedan od bitnih faktora jeste viši standard, veći stepen zaposlenosti mladih i garancija mladima da će dugoročno moći da obezbede svoju porodicu. Kad to obezbedimo ovaj proces će ići još bolje. Za sada smo to postigli ovim naknadama porodiljima i naknadama ženama koje su nezaposlene", objasnio je Krkobabić.

Ministar rada i socijalne politike smatra da do kraja godine ne bi trebalo da raste broj siromašnih.

"Biću potpuno zadovoljan da se zadržimo na nivou standarda koji imamo, da ne opada broj zaposlenih, da zadržimo nivo plata prema potrošačkoj korpi. Da održimo socijalnu politiku na tom nivou kako bi iduća godina bila godina kretanja napred rasta BDP-a", rekao je Krkobabić.

autor: IJ izvor: RTS/Tanjug/NoviMagazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 22.08.2012, 04:02h H

  Da bi išli jagodinci na more.

Pročitajte i...
 • Posledice Bregzita: Pad dinara, jačanje švajcarca Posledice Bregzita: Pad dinara, jačanje švajcarca

  Ekonomske i finansijske posledice Bregzita u Srbiji će se osetiti preko pada kursa dinara, a posledice bi mogli da osete i građani zaduženi u švajcarskim francima, kaže Miroslav Radaković, izvršni direktor Sinteza Invest Grupe.

 • Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara za dan Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara za dan

  Odluka Britanaca da napuste EU izazvala je teške potrese na svim svetskim globalnim tržištima kapitala, a samo u jednom danu, 400 najbogatijih ljudi sveta izgubilo je 127,4 milijardi dolara, procene su agencije Blumberg.

 • Evro u ponedeljak 123,9531 dinara Evro u ponedeljak 123,9531 dinara

  Dinar će sutra oslabiti za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 123,9531 dinara za jedan evro, što je najslabija vrednost srpske valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Tabaković: Finansijska stabilnost proističe iz političke Tabaković: Finansijska stabilnost proističe iz političke

  Guvernerka NBS izjavila je da finansijska stabilnost proističe iz političke, i poručila da će NBS uvek reagovati tako da građanima isporuči rezultat.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM