21.08.2012 Beograd

Krkobabić traži još novca za socijalu

Krkobabić traži još novca za socijalu
Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije tražiće još oko sedam milijardi dinara iz najnovijeg rebalansa budžeta i ta sredstva će, kako je večeras rekao resorni ministar i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, biti usmerena penzionerima, porodiljama i u dečju zaštitu.

Od 7,4 milijarde dinara, koliko traži Ministarstvo rada i socijalne politike, četiri milijarde su potrebne za jednokratnu pomoć penzionerima, kojih ima oko 517.000, rekao je Krkobabić za RTS.

On je kazao da penzioneri u Beogradu, koji su od gradskih vlasti dobijali četiri rate pomoći, neće dobijati duplu pomoć, pošto je grad Beograd usvojio odluku da prag za isplatu penzija podigne na 20.000 dinara.

Na pitanje da li će se, zbog nastavka aranžmana sa MMF-om, zakon menjati ili će se pomerati starosna granica za žene, Krkobabić je rekao da ne misli da će penzije biti tačka oslonca za početak razgovora, jer je dogovorena reforma skoro završena.

"Jedino što bi moglo da se uradi, ali na dugi rok, jeste pomeranje starosne granice za odlazak u penziju. Mi smo već na 65 godina života, a na primer Nemci na 67, što znači da nemamo mnogo manevarskog prostora koji bi dao efekte", istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo traži još 250 miliona dinara više kako bi se pružila podrška porodiljama.

"Jedan od bitnih faktora jeste viši standard, veći stepen zaposlenosti mladih i garancija mladima da će dugoročno moći da obezbede svoju porodicu. Kad to obezbedimo ovaj proces će ići još bolje. Za sada smo to postigli ovim naknadama porodiljima i naknadama ženama koje su nezaposlene", objasnio je Krkobabić.

Ministar rada i socijalne politike smatra da do kraja godine ne bi trebalo da raste broj siromašnih.

"Biću potpuno zadovoljan da se zadržimo na nivou standarda koji imamo, da ne opada broj zaposlenih, da zadržimo nivo plata prema potrošačkoj korpi. Da održimo socijalnu politiku na tom nivou kako bi iduća godina bila godina kretanja napred rasta BDP-a", rekao je Krkobabić.

autor: IJ izvor: RTS/Tanjug/NoviMagazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 22.08.2012, 04:02h H

  Da bi išli jagodinci na more.

Pročitajte i...
 • Od 1. juna niže cene gasa Od 1. juna niže cene gasa

  Od 1. juna cena prirodnog gasa za javne snabdevače biće snižene u proseku za četiri odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto, saopštila je danas Agencija za energetiku.

 • Ukrajina ne priznaje dug Moskvi Ukrajina ne priznaje dug Moskvi

  Ukrajina je danas izložila svoju odbranu pred britanskim sudom povodom duga od tri milijarde dolara Rusiji, tvrdeći da izvorni sporazum o kreditu sa susedom i bivšim saveznikom nije valjan, saopštila su ministarstva inostranih poslova i finansija u Kijevu, prenosi britanska agencija Rojters.

 • Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara

  Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine iznosio je 13,1 milijardu dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

 • Evro u ponedeljak 123,33 dinara Evro u ponedeljak 123,33 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 30. maja biti slabiji prema evru za 0,1 odsto nego danas, i zvanični srednji kurs biće 123,3399 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM