21.08.2012 Beograd

Krkobabić traži još novca za socijalu

Krkobabić traži još novca za socijalu
Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije tražiće još oko sedam milijardi dinara iz najnovijeg rebalansa budžeta i ta sredstva će, kako je večeras rekao resorni ministar i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, biti usmerena penzionerima, porodiljama i u dečju zaštitu.

Od 7,4 milijarde dinara, koliko traži Ministarstvo rada i socijalne politike, četiri milijarde su potrebne za jednokratnu pomoć penzionerima, kojih ima oko 517.000, rekao je Krkobabić za RTS.

On je kazao da penzioneri u Beogradu, koji su od gradskih vlasti dobijali četiri rate pomoći, neće dobijati duplu pomoć, pošto je grad Beograd usvojio odluku da prag za isplatu penzija podigne na 20.000 dinara.

Na pitanje da li će se, zbog nastavka aranžmana sa MMF-om, zakon menjati ili će se pomerati starosna granica za žene, Krkobabić je rekao da ne misli da će penzije biti tačka oslonca za početak razgovora, jer je dogovorena reforma skoro završena.

"Jedino što bi moglo da se uradi, ali na dugi rok, jeste pomeranje starosne granice za odlazak u penziju. Mi smo već na 65 godina života, a na primer Nemci na 67, što znači da nemamo mnogo manevarskog prostora koji bi dao efekte", istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo traži još 250 miliona dinara više kako bi se pružila podrška porodiljama.

"Jedan od bitnih faktora jeste viši standard, veći stepen zaposlenosti mladih i garancija mladima da će dugoročno moći da obezbede svoju porodicu. Kad to obezbedimo ovaj proces će ići još bolje. Za sada smo to postigli ovim naknadama porodiljima i naknadama ženama koje su nezaposlene", objasnio je Krkobabić.

Ministar rada i socijalne politike smatra da do kraja godine ne bi trebalo da raste broj siromašnih.

"Biću potpuno zadovoljan da se zadržimo na nivou standarda koji imamo, da ne opada broj zaposlenih, da zadržimo nivo plata prema potrošačkoj korpi. Da održimo socijalnu politiku na tom nivou kako bi iduća godina bila godina kretanja napred rasta BDP-a", rekao je Krkobabić.

autor: IJ izvor: RTS/Tanjug/NoviMagazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 21.08.2012, 21:02h H

  Da bi išli jagodinci na more.

Pročitajte i...
 • Pad industrijske proizvodnje u julu 13 odsto Pad industrijske proizvodnje u julu 13 odsto

  Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu 2014. manja je za 13 odsto nego u julu prošle godine, saoštio je Republički zavod za statistku.

 • Smederevo najbolje za "puko preživljavanje" Smederevo najbolje za "puko preživljavanje"

  Zvanična statistika pokazuje da je u Smederevu najpovoljniji odnos prosečne zarade i neto potrošacke korpe, tačnije da se upravo u tom gradu najlakše u Srbiji namiruju osnovne životne potrebe.

 • U Srbiji za sedam meseci više od milion turista U Srbiji za sedam meseci više od milion turista

  U Srbiji je u prvih sedam meseci 2014. boravilo oko 1,22 miliona turista, što je za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je Turistička organizacija Srbije.

 • Sertić: Srbija je brend Sertić: Srbija je brend

  Srbija je brend i zato treba da je slavimo, ali to ne treba da rade samo ministri, vlada i premijer, to treba da rade proizvođači i privrednici i treba da budu ponosni na ono što rade svakog dana, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

 • Peter Stracar: Razvijajte se lokalno, takmičite se globalno Peter Stracar: Razvijajte se lokalno, takmičite se globalno

  Centralna i istočna Evropa (CEE) slavi 25.godišnjicu ekonomske, političke i socijalne tranzicije, za kojom je usledila jedinstveno uspešna transformacija. Napori koji su trajali četvrt veka doveli su do reintegracije regiona u glavnu struju globalne ekonomije.

 • Sertić: Izvoz u Rusiju na tržišnim osnovama Sertić: Izvoz u Rusiju na tržišnim osnovama

  Srpski izvoznici moraju na tržištu Rusije da nastupaju na čisto tržišnim i komercijalnim osnovama, po istim pravilima koja važe i za Evropsku uniju (EU), izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM