21.08.2012 Beograd

Krkobabić traži još novca za socijalu

Krkobabić traži još novca za socijalu
Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije tražiće još oko sedam milijardi dinara iz najnovijeg rebalansa budžeta i ta sredstva će, kako je večeras rekao resorni ministar i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, biti usmerena penzionerima, porodiljama i u dečju zaštitu.

Od 7,4 milijarde dinara, koliko traži Ministarstvo rada i socijalne politike, četiri milijarde su potrebne za jednokratnu pomoć penzionerima, kojih ima oko 517.000, rekao je Krkobabić za RTS.

On je kazao da penzioneri u Beogradu, koji su od gradskih vlasti dobijali četiri rate pomoći, neće dobijati duplu pomoć, pošto je grad Beograd usvojio odluku da prag za isplatu penzija podigne na 20.000 dinara.

Na pitanje da li će se, zbog nastavka aranžmana sa MMF-om, zakon menjati ili će se pomerati starosna granica za žene, Krkobabić je rekao da ne misli da će penzije biti tačka oslonca za početak razgovora, jer je dogovorena reforma skoro završena.

"Jedino što bi moglo da se uradi, ali na dugi rok, jeste pomeranje starosne granice za odlazak u penziju. Mi smo već na 65 godina života, a na primer Nemci na 67, što znači da nemamo mnogo manevarskog prostora koji bi dao efekte", istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo traži još 250 miliona dinara više kako bi se pružila podrška porodiljama.

"Jedan od bitnih faktora jeste viši standard, veći stepen zaposlenosti mladih i garancija mladima da će dugoročno moći da obezbede svoju porodicu. Kad to obezbedimo ovaj proces će ići još bolje. Za sada smo to postigli ovim naknadama porodiljima i naknadama ženama koje su nezaposlene", objasnio je Krkobabić.

Ministar rada i socijalne politike smatra da do kraja godine ne bi trebalo da raste broj siromašnih.

"Biću potpuno zadovoljan da se zadržimo na nivou standarda koji imamo, da ne opada broj zaposlenih, da zadržimo nivo plata prema potrošačkoj korpi. Da održimo socijalnu politiku na tom nivou kako bi iduća godina bila godina kretanja napred rasta BDP-a", rekao je Krkobabić.

autor: IJ izvor: RTS/Tanjug/NoviMagazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 22.08.2012, 04:02h H

  Da bi išli jagodinci na more.

Pročitajte i...
 • Misija MMF-a produžava boravak u Ukrajini Misija MMF-a produžava boravak u Ukrajini

  Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je prema prvobitnom planu danas trebalo da napusti Ukrajinu, produžiće svoj boravak u Kijevu, izjavio je danas jedan od predstavnika centralne banke Ukrajine.

 • SAD će snabdevati Balkan gasom? SAD će snabdevati Balkan gasom?

  Američki poslovni svet zainteresovan je za ulaganja u zapadni Balkan, ali za veći angažman američkog kapitala potrebno je temeljno sprovodenje tržišnih i pravosudnih reformi u svakoj od zemalja jugoistočne Evrope, izjavio je američki senator Kristofer Marfi.

 • Počeo pretres seta “bankarskih” zakona Počeo pretres seta “bankarskih” zakona

  Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas sednicu na kojoj raspravljaju o setu sedam zakonskih rešenja čiji je cilj, između ostalog, bolja kontrola banaka, kako bi se izbegli “problemi iz prošlosti” u vezi lošeg poslovanja.

 • Krulj: Evrozona mora da reši svoj problem Krulj: Evrozona mora da reši svoj problem

  Ekonomista i savetnik ministra za evropske integracije Vladimir Krulj izjavio je danas da eurozona, koju je zahvatila kriza, mora da reši svoj problem, jer bi u protivnom ceo svet mogao imati veliki problem kada je u pitanju ekonomija.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM