21.08.2012 Beograd

Krkobabić traži još novca za socijalu

Krkobabić traži još novca za socijalu
Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije tražiće još oko sedam milijardi dinara iz najnovijeg rebalansa budžeta i ta sredstva će, kako je večeras rekao resorni ministar i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, biti usmerena penzionerima, porodiljama i u dečju zaštitu.

Od 7,4 milijarde dinara, koliko traži Ministarstvo rada i socijalne politike, četiri milijarde su potrebne za jednokratnu pomoć penzionerima, kojih ima oko 517.000, rekao je Krkobabić za RTS.

On je kazao da penzioneri u Beogradu, koji su od gradskih vlasti dobijali četiri rate pomoći, neće dobijati duplu pomoć, pošto je grad Beograd usvojio odluku da prag za isplatu penzija podigne na 20.000 dinara.

Na pitanje da li će se, zbog nastavka aranžmana sa MMF-om, zakon menjati ili će se pomerati starosna granica za žene, Krkobabić je rekao da ne misli da će penzije biti tačka oslonca za početak razgovora, jer je dogovorena reforma skoro završena.

"Jedino što bi moglo da se uradi, ali na dugi rok, jeste pomeranje starosne granice za odlazak u penziju. Mi smo već na 65 godina života, a na primer Nemci na 67, što znači da nemamo mnogo manevarskog prostora koji bi dao efekte", istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo traži još 250 miliona dinara više kako bi se pružila podrška porodiljama.

"Jedan od bitnih faktora jeste viši standard, veći stepen zaposlenosti mladih i garancija mladima da će dugoročno moći da obezbede svoju porodicu. Kad to obezbedimo ovaj proces će ići još bolje. Za sada smo to postigli ovim naknadama porodiljima i naknadama ženama koje su nezaposlene", objasnio je Krkobabić.

Ministar rada i socijalne politike smatra da do kraja godine ne bi trebalo da raste broj siromašnih.

"Biću potpuno zadovoljan da se zadržimo na nivou standarda koji imamo, da ne opada broj zaposlenih, da zadržimo nivo plata prema potrošačkoj korpi. Da održimo socijalnu politiku na tom nivou kako bi iduća godina bila godina kretanja napred rasta BDP-a", rekao je Krkobabić.

autor: IJ izvor: RTS/Tanjug/NoviMagazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 22.08.2012, 04:02h H

  Da bi išli jagodinci na more.

Pročitajte i...
 • Rok za uplatu prve rate poreza na imovinu 17. februar Rok za uplatu prve rate poreza na imovinu 17. februar

  Rok za uplatu poreza na imovinu za prvi kvartal 2016. godine pomeren je zbog Dana državnosti na 17. februar.

 • Evro danas 122,436 dinara Evro danas 122,436 dinara

  Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 122,4360 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Austrijski privrednici s optimizmom posmatraju Srbiju Austrijski privrednici s optimizmom posmatraju Srbiju

  Austrijski privrednici s optimizom gledaju na budućnost privrede i razvoj tržišta Srbije, rečeno je na skupu Austrijski poslovni krug u Beogradu, uz opasku da sve više investitora dolazi u Srbiju.

 • Evro sutra 122,3263 dinara Evro sutra 122,3263 dinara

  Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji ;kurs ;biće 122,3263 dinara za jedan evro, nakon intervencije Narodne banke Srbije (NBS) na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM