Lagard poziva na inovacije i investicije u Evropi
22.11.2019 Frankfurt

Lagard poziva na inovacije i investicije u Evropi

Lagard poziva na inovacije i investicije u Evropi Foto: print screen
Nova predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard založila se danas za inovacije i investicije u Evropi kao odgovor na ekonomske i klimatske izazove.

Ukoliko evropske zemlje budu "podsticale rast i investirale u produktivne sektore ekonomije" one će podržati tražnju a istovremeno obezbediti da im se dugoročno održi konkurentnost, rekla je Lagard na bankarskom kongresu.

Lagard koja je preuzela dužnost na čelu Evropske centralne banke 1. novembra zamenjujući Marija Dragija, istakla je koliko je fleksibilna monetarna politika ECB bila odlučujući faktor za unutrašnju tražnju za vreme oporavka evrozone.

"Međutim, jasno je da monetarna politika može da postigne svoj cilj (inflacija) brže ukoliko druge politike podrže rast", rekla je Lagard.

Po njenom mišljenju, nacionalne budžetske politike su ključni element ne samo po obimu javnih rashoda nego i prema njihovom sastavu i treba da podstiču investicije ka zajedničkoj budućnosti koja će biti produktivinija, više digitalna i više zelena, rekla je ona.

Lagard je ukazala da su zemlje evrozone bile sporije u iskorišćavanju inovacija i digitalne ere nego druge privrede kao što su SAD.

Lagard je najavila da uskoro predstoji revizija strategije ECB, a da će nastaviti da se prate efekti politike jeftinog novca radi podržavanja rasta i cena.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side