Lagard upozorava EU na rizik od suviše malog i suviše kasnog delovanja
23.04.2020 Brisel

Lagard upozorava EU na rizik od suviše malog i suviše kasnog delovanja

Lagard upozorava EU na rizik od suviše malog i suviše kasnog delovanja Foto: Novi magazin / VV
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard upozorila je danas vođe EU da ne deluju "suviše malo i suviše kasno" za otklanjanje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa, javlja izvor blizak razgovorima.

Ona je uputila ovo upozorenje za vreme video samita na kome evropska dvadesetsedmorica traže rešenja za izlazak iz recesije izazvane koronavirusom, rekao je taj izvor.

Centralna tema video sastanka vođa EU koji je počeo danas popodne je podsticaj evropske privrede posle pandemije, uz masovne investicije ili specijalni fond samo za tu namenu.

Svi smatraju da plan oporavka treba bude vredan više stotina milijardi evra. Međutim o svim drugim pitanjima, koliko tačno treba da bude to finansiranje do toga da li treba da bude povezano sa dugoročnim budžetom EU, konsenzus izgleda nedostižan.

Razne su preporuke država članica ali rasprava pre svega pokazuje stare podele već prisutne za vreme finansijske krize 2009. godine. Sa jedne strane zemlje sa juga teško pogođene pandemijom kao što su Italija i Španija traže veću finansijsku solidarnost od svojih severnih suseda. Oni sa svoje strane, posebno Nemačka i Holandija, manje pogođene virusom, oklevaju da plaćaju zemljama kojima zameraju na budžetskoj nedisciplini za vreme godina rasta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je obećala u duhu solidarnosti mnogo veće doprinose njene zemlje budžetu EU za jedan ograničen period. Ona je međutim ponovo isključila svako udruživanje nacionalnih dugova, što u različitim oblicima traže Madrid, Rim i Pariz, a što se najčešće opisuje izrazom "korona obveznice".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side