Lajtl: Saradnjom u regionu brže do EU
22.01.2020 Beograd

Lajtl: Saradnjom u regionu brže do EU

Predsednik Evrokomore (Eurochambers) Kristof Lajtl ocenio je sinoć u Briselu da je dogovor o uspostavljanju direktne avio linije između Beograda i Prištine vrlo dobar signal i poručio da Zapadni Balkan, koji ima zajedničku istoriju i deli zajedničku sadašnjost, radi zajedničke budućnosti, mora međusobno više da sarađuje.

Iskazao je i zadovoljstvo što, kako je rekao, njegov prijatelj Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, pokreće inicijative koje doprinose regionalnoj saradnji i povezivanju, izgradnji zajedničkog tržišta rada, digitalizaciji regiona...

Čadežu je, inače, na jučerašnjoj sednici Predsedništva Evrokomore ukazano poverenje da, osim rukovođenja Mrežom digitalnih servisa najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja više od 20 miliona kompanija – članica komora iz 46 zemalja, ubuduće, zajedno sa finskim kolegom, vodi i Komitet Evrokomore za jedinstveno tržište EU.

„Veoma je važno da zajednički prostor Zapadnog Balkana bude ogledalo jedinstvenog tržišta Evropske unije jer je to najbolji način da se ekonomije regiona što bolje pripreme za ulazak u EU i zajedno rade u okviru poslovnih organizacija kao što je Eurochambers“, ukazao je Lajtl.

Lajt je naglasio da je „Zapadni Balkan već deo evropske porodice, a da će  formalno postati njen deo, ukoliko se za to dobro pripremi i za to bude spreman“. Izrazio je i nadu da će se „pregovori što pre nastaviti”.

Predsednik Privredne komore Srbije predstavio je članovima Predsedništva Evrokomore prednosti zapadnobalkanskih ekonomskih integracija, napredak u sprovođenju inicijative Mali Šengen, kao i aktivnosti u okviru Digitalne akademije Evrokomore održane u Srbiji.

Čadež je, u izjavi posle sastanka u Evrokomori, naglasio da mu je velika čast što će ubuduće, u okviru predsedništva Evrokomore, uz poslove na digitalnoj transformaciji evropske privrede, kopredsedavati Komitetu za jedinstveno tržište.

„To će biti veliki izazov, utoliko pre što je ovo prvi put da kopredsedavajući ne dolazi iz zemalja članica EU, već iz zemalja kandidata za članstvo“, rekao je Čadež.

Istovremeno, posmatramo li veze naše privrede sa Evropskom unijom, mi smo, po rečima Čadeža, ekonomski više integrisani u EU od nekih sadašnjih članica, koje su geografski udaljenije, poput Malte ili Kipra.

Evropska unija je, podsetio je, najveći ekonomski partner Srbije i regiona, kompanije iz EU su kod nas veoma aktivne i dominantne na našem tržištu, najviše su investirale, sagradile svoje fabrike i u svoje dobavljačke lance uključile naša srednja i velika preduzeća. 

„Veoma je važno da se upravo u toj oblasti dobro pripremimo, da spremni izađemo na jedinstveno evropsko tržište. To je korisno i u kontekstu regionalnih inicijativa, kao što je 'Mali Šengen' koja je postala prioritet na najvišem političkom nivou“, ocenio je Čadež.

Po rečima Čadeža, cilj inicijative „Mali Šengen“ koju su pokrenuli presednik Vučić i premijeri Rama i Zaev i kojoj će se, veruje, pridružiti i ostali u regionu, jeste ubrzano sprovođenje svega što je do sada dogovoreno, kako kroz CEFTA, tako i u okviru Berlinskog procesa, kroz Višegodišnji akcioni plan za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora.

„Sada imamo političku volju i liderstvo da se stvari na terenu ubrzaju i sprovedu, kako bismo došli do jedinstvenog tržišta i ekonomije, koje će nam omogućiti da brže rastemo, više zarađujemo i dođemo do novih radnih mesta“, zaključio je Čadež.

izvor: PKS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side